středa 25. listopadu 2015

Pokračování boje o digitální rozhlas ve Francii














Francouzský regulátor CSA dále řeší veřejnou konzultaci k dalšímu rozvoji digitálního rozhlasového vysílání v systému DAB a udělování dalších oprávněné, plánovaných na rok 2016. Podle zdrojů a mediálních výstupů z Francie 4 hlavní rozhlasové privátní skupiny (Lagardère Active , NextradioTV, NRJ a RTL Group) nesouhlasí s plánem na příděly kmitočtů pro digitál  se zdůvodněním, že zatím neexistuje reálný ekonomický model pro plnohodnotné vysílání v DABu. Hollandeho vláda již v roce 2012 z ekonomických důvodů utlumila vstup veřejnoprávního vysílatele do DABu. Proti tomu pak ale  organizace nezávislých provozovatelů rozhlasového vysílání, včetně sdružení CNRA, SIRTI a SNRL, nadále usilují od další rozvoj digitálního rozhlasu, byť s požadavky na kofinancování ze strany vlády.
 
Diskuze probíhá i kolem sestavní digitálních multiplexů, zejména  se objevuje nesouhlas s celoplošným řešením na úkor regionálních a lokálních projektů. Celkový týdenní poslech DAB rádia ve Francii se odhaduje na cca 3%.


Shrnutí oficiální konzultace k výbvěru oblastí digitálního rozhlasového lje  ve francouzštině k dispozici v PDF třeba zde.

Žádné komentáře: