pátek 27. září 2013

Britský digitální rozhlas dál roste



Britský regulátor Ofcom zveřejnil v tomto týdnu aktuální Digital Radio Report za rok 2013 (PDF), a to v rámci vládního Digital Radio Action Plan z roku 2010.

Ve zprávě se  "digitální rádio"  používá v nejširším slova smyslu, když jsou do tohoto pojmu  zahrnuty  všechny platformy a technologie, které umožňují posluchači přijímat „digitální rozhlasové služby“, tzn. digitální DAB rádio, rozhlasové vysílání prostřednictvím digitální TV a přes internet.

Letošní zpráva například ukazuje, že veřejnoprávní národní digitální multiplex pro DAB pokrývá již 94,4% britských domácností a celostátní komerční digitální multiplex pokrývá 89,5%. 

Digitální rozhlasová stanice BBC 6 Music dosáhla  největší počet posluchačů na hranici 1,74 mil. Ze stanic, které jsou posluchačům  k dispozici pouze prostřednictvím digitálních platforem,  měly hned 4 průměrně alespoň jeden milion posluchačů týdně.

Za poslední rok od června 2012 do konce června 2013 více než třetina (33,9%) posluchačů využívala pro poslech digitální rozhlasovou platformu.  Z celkového „digitálního rozhlasového poslechu“ tvořil příjem přes  DAB přijímače nejvyšší podíl - 64,9%.

Žádné komentáře: