čtvrtek 14. února 2013

"Boj proti nekalostem operátorů je úspěšný"

Husák: Boj proti nekalostem operátorů je úspěšný. Jejich tlak je velký.


Boj proti nekalým praktikám mobilních operátorů se blíží k dílčímu úspěchu. Sněmovna totiž včera schválila návrh poslance Jana Husáka, dík kterému by už lidé například nedostávali pokutu za to, že předčasně ukončí smlouvu. Série opatření by měla pomoci ke zlevnění volání v Česku. Operátoři se brání.

Poslanecká sněmovna včera v prvním čtení schválila návrh předsedy podvýboru pro elektronické komunikace a ICT Jana Husáka. „Chci řešit nepoctivé praktiky stávajících mobilních operátorů, které uplatňují vůči zákazníkům i ostatním podnikatelům v oboru elektronických komunikací. Brání tak konkurenci na telekomunikačním trhu, a tím pádem také lepší kvalitě služeb a hlavně snížení cen pro zákazníky,“ říká Jan Husák.

Nový zákon řeší tři nejčastější prohřešky operátorů vůči zákazníkům:
1) Neúplné informace o službách.
2) Automatické prodlužování smluv bez vědomí zákazníka.
3) Smluvní pokuty vůči zákazníkům, kteří termínovanou smlouvu chtějí ukončit předčasně.


„Mnozí zákazníci například vůbec netuší, že při podepisování smlouvy s operátorem souhlasili s automatickým prodlužováním její platnosti, a tím pádem mají zhoršenou možnost přejít k levnější konkurenci,“ vysvětlil Husák. Operátoři reagují na Husákovu snahu tlakem na ostatní poslance s tím, že automatické prodlužování smluv je pro zákazníky naopak komfortem. „Ale není to tak,“ vysvětluje Husák: „Novela naopak komfort zvyšuje, protože pokud má operátor zájem si zákazníka udržet, stará se, aby neodešel ke konkurenci, a proto mu musí nabídnout lepší ceny.“
Podle Husáka zneužívají operátoři svého dominantního postavení i vůči ostatním podnikatelům v telekomunikační branži. Česká republika je jedinou evropskou zemí, kde dosud nepůsobili plnohodnotní virtuální operátoři. Důvodem je neochota stávajících operátorů vpustit do svých sítí nové firmy – konkurenci. „Mobilní operátoři mnohdy jednání s těmi virtuálními uměle prodlužují až o celé roky nebo si kladou nesmyslné podmínky, které v jiných zemích neexistují, a výslednou dohodu s virtuálním operátorem nakonec bezdůvodně odmítnou,“ popsal současnou praxi poslanec.

Podle Husáka předražené ceny za mobilní služby v České republice dokazují, že současný systém a konkurence nefunguje dobře. „Chápu operátory, že se brání jakékoliv změně systému, která by přivedla konkurenci, a tak narušovala jejich vysoké marže. Mým cílem je pomáhat vytvářet prostor pro zdravou konkurenci, která ve výsledku sníží české ceny až o polovinu na úroveň, jaká je běžná ve vyspělé Evropě. Proto nyní musíme systém operátorů nabourat, jinak by žádné zlepšení nenastalo,“ doplnil Husák.





Žádné komentáře: