středa 13. července 2011

ČT zřejmě zanedlouho s minimem reklamy, česká kultura a filmaři s desítkami až stovkami miliónů finanční podpory ročně.

Dnešek bude dost možná zlomovým bodem pro Českou televizi i pro českou mediální i kulturní scénu. Rada ČT bude projednávat další postup obměny vedení ČT v souvislosti s oznámenou rezignací generálního ředitele. Rada podle aktuálních očekávání novinářů zřejmě na svém středečním zasedání 13.7. od 13.hodin schválí a obratem spustí tendr na ředitele ČT. Harmonogram ale počítá zatím s tím, že jmenování nástupce Jiřího Janečka proběhne zřejmě až v průběhu září.

Zasedá také Sněmovna. Zanedlouho (předpoklad je ve středu dopoledne po bloku prvních čtení) tak bude na závěr silné a nepříliš objektivní mediální kampaně zřejmě schválena úprava zákona o ČT a dílčí změny dalších předpisů. Autorem komplexního pozměňovacího návrhu je volební výbor PSP (tisk 27), který projednávání původně senátního návrhu mnohokrát odkládal, aby nakonec schválil jiné doplněné a zčásti i nové znění.

Změnu podle zpráv v médiích podporuje drtivá většina poslanců. Návrhy neprošly standardní cestou vládních legislativních návrhů s meziresortním připomínkovým řízením, jde o senátorskou, resp. poslaneckou iniciativu (vláda se formálně vyjadřovala k původnímu a dnes již překonanému senátnímu návrhu asi před rokem). Většina politiků v diskuzích a ve veřejných vyjádřeních komentovala poměrně hladký a rychlý průběh projednávání tohoto dosud vždy žhavého tématu mj. i snahou „zabránit arbitrážím“. Podle reakcí některých právních expertů však přijetí souhrnu všech komplexních úprav bez dílčích korektur může zřejmě vést v reálu i k pravému opaku… V celé dosavadní etapě zaznělo mnoho slibů, argumentů, veřejných závazků, i požadavků na nepřijímání legislativních změn v průběhu celého digitalizačního procesu - počkejme tedy na jejich naplnění v praxi.

Žádné komentáře: