čtvrtek 15. dubna 2010

Na spektrum „po americku“

Americký regulátor FCC dokončil rozsáhlé studie o budoucím využití kmitočtového spektra. Má to být údajně i následováníhodný příklad i pro další státy. Jednou z hlavních zásad při dalším rozhodování, podobně jako v dalších zemích, je kritérium transparentnosti. I proto byla spuštěna speciální webová stránka www.fcc.gov/spectrumdashboard (zatím BETA verze), kde lze dohledat vše o kmitočtech a dalších rozhodnutích v rámci celé země (USA). Mimochodem na tomto webu můžete zjistit třeba i skutečnou rychlost přenosu dat svého internetového připojení. FCC mj. dospěl k závěru, že spektrální politika bude patřit k hlavním pilířům budoucího hospodářského růstu.

http://reboot.fcc.gov/reform/systems/spectrum-dashboard

Zpráva se také zabývá způsoby, jak podpořit efektivnější využívání rádiového spektra. Hlavním cílem Američanů je poskytnout větší možnosti pro bezdrátové širokopásmové připojení, a to zcela jistě na úkor kapacit dosud určených pro vysílání.

FCC pracuje na tom, jak získat alespoň dalších 500 MHz pásma pro bezdrátové širokopásmové služby v průběhu příštích deseti let a nejméně 120MHz již do roku 2015. Vzniká tak požadavek na broadcastery, aby se vzdali části svých kmitočtů, zejména v případě duplicity resp. při využití možnosti „sdílení“(zatím dobrovolně…).

Pro ono dobrovolné rozhodnutí se v návrzích FCC objevují asi nejvíce kontroverzní prvky - objevil se i návrh, že pokud vysílatelé vrátí část rádiového spektra, dostanou podíl na zisku z aukce kmitočtového spektra od vlády. K tomu ihned započala velká diskuze, a to i na právě probíhající akci NAB. Panují obavy o narušení celistvosti i kvality vysílacích televizních a rozhlasových služeb.

Žádné komentáře: