středa 14. dubna 2010

DVB-T2 i v ČR

Po Velké Británii, Finsku , Švédsku, Itálii, Španělsku či Německu a dalších zemích včetně sousedního Rakouska bude mít i Česká republika testy digitálního televizního vysílání v novém systému DVB-T2. Rakousko spustilo testy televizního vysílání 12.dubna letošního roku na dobu jednoho roku. Operátor ORS k tomu využije vysílač Kahlenberg nedaleko Vídně pro vysílání veřejnoprávních programů ORF 1 a ORF 2 spolu s rozhlasovou stanicí HD Radio Ö1. Komerční vysílatelé by se měli do rakouského projektu zapojit záhy.

V případě ČR je kromě odborné konference plánován ostrý test vysílání jako krátkodobý projekt, a to v Praze v polovině května 2010. Operátor ČRa bude v rámci akce spolupracovat v počátku zatím s komerčními subjekty na ukázce HD terestrického vysílání, resp. přenosu signálu v systému DVB-T2. Prezentace se zúčastní i zahraniční experti se zkušenostmi z prvních podobných projektů.

Pro další kroky připravuje regulátor ČTÚ projekt aplikace nového technologického systému a související opatření, koncepční řešení je i obsahem připravované nové komplexní státní strategie „Digitální Česko“ od MPO, v rámci kterého se počítá mj. i s participací NKS jako vládního pracovního orgánu pro danou oblast. Pro další kroky je pak kromě splnění dohodnutých podmínek a uvolnění/vrácení kmitočtů a systémového rozhodnutí o jejich využití nutné také dokončit nezbytný legislativní rámec, který je v současné době v závěru schvalovacího procesu (Senát). Příslušná ustanovení, která by ulehčila a zajistila vhodné podmínky nejen pro samotné experimenty, ale zejména pro celkový další pokrok digitalizace, byla v podobném znění obsažena již v návrzích zákonných úprav před více než rokem (a také byla spolu s dalšími předmětem velkých lobbistických zákulisních aktivit). Projednávání zákona nakonec nebylo z mnoha dalších objektivních důvodů vč. očekávaného konce mandátu vlády i PSP dokončeno. Vývoj pokračuje dál, je ale nezbytné dokončit probíhající procesy a dobře připravit všechny další návaznosti a to v době poměrně překotného technologického vývoje spojeného s masivní propagací a nezbytnou marketingovou a PR podporou ze strany přímo zainteresovaných komerčních subjektů.

Žádné komentáře: