pátek 28. srpna 2009

Další fáze dánské televizní digitalizace otevírá prostor pro neprofitní subjekty.

Dánský regulační orgán pro média vydal 220 nových licencí pro digitální televizní k vysílání v systému DVB-T. Jde o systémové rozhodnutí, které přiděluje licence asociativním subjektům a neprofitním organizacím (výběr proběhl z více než 300 projektů).

K podmínkám patří zahájení vysílání již 1.listopadu tohoto roku, kdy končí televizní analog.
Licencované organizace budou moci vysílat 20 hodin denně na v rámci 1. multiplexu (MUX1), který se jinak používá tamní veřejnoprávní televize. 15 licencí bylo vydáno pro celoplošné pokrytí a dalších 205 pro vysílání v osmi regionálních oblastí. Celoplošné programy budou zaměřené mj. životní prostředí, vysílání pro ženy, pro seniory a pro etnické skupiny + regionální projekty.

V roce 2010 budou licencované organizace moci čerpat státní finanční podporu až do výše 270.038 DK- dánských korun (€ 36.300). Finanční podpora bude čerpána z licenčního účtu, kde jsou deponovány licenční poplatky. Celkem je na neprofitní televizní vysílání v DVB-T v příštím roce připraveno € 3.5 milionů EUR.

Dánsko je tak druhá evropská země po Norsku, která dává prostor asociativním a projektům neprofitních organizací.

P.S. V českých podmínkách jsem se alespoň v době mého působení v RRTV aktivně účastnil diskuzí na podobným systémem pro oblast rozhlasového vysílání, zatím i nadále musí zájemci o vysílání z řad neziskové a občanské sféry vytvářen a zakládat komerční subjekty pro vstup do licenčních řízení…

Žádné komentáře: