pátek 28. srpna 2009

Akce září 2009

Ve čtvrtek 24. září 2009 se od 9 hodin uskuteční v hotelu Jalta v Praze již sedmý Kulatý stůl o digitalizaci (http://konference.digizone.cz) s podtitulem HDTV – něco navíc, nebo budoucí standard televizního vysílání? Odborné konference o digitalizaci od roku 2006 pravidelně pořádá server DigiZone.cz.

Program dopoledního setkání bude postaven na třech základních tématech. První blok se bude věnovat pokračujícímu vypínání analogu v mimopražských regionech, ke kterému dojde na konci září a října 2009 (Plzeňský, Karlovarský a Středočeský kraj). Druhá část diskuze se zaměří na otázky týkající se vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV). Poslední blok konference bude v tomto tématu pokračovat, avšak z pohledu posouzení, která platforma je pro vysílání HDTV nejvhodnější. Zájemci o účast na konferenci se mohou registrovat prostřednictvím webového formuláře na stránkách akce.

„Přechod na digitální televizní vysílání je již v podstatě naplánovaný a nečekají nás v něm už žádná velká překvapení. Provozovatelé neterestrických vysílacích platforem a hlavně výrobci a prodejci digitálních televizních přijímačů se proto soustředí na další technologickou novinku, kterou je televize ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV),“ vysvětluje šéfredaktor serveru DigiZone.cz Jan Potůček tematické zaměření podzimního Kulatého stolu. „Budeme si klást otázku, zda se HDTV stane běžným vysílacím standardem, nebo zůstane něčím navíc, za co si budou muset diváci připlácet,“ dodává.
Mezi řečníky a panelisty VII. Kulatého stolu serveru DigiZone.cz se objeví například Petr Dvořák, generální ředitel televize Nova, Ondřej Zach, programový ředitel HBO Central Europe, Rudolf Pop, technický ředitel České televize, Kamil Levinský, ředitel úseku transformací České Radiokomunikace, či Zdeněk Duspiva, předseda Národní koordinační skupiny pro digitalizaci televizního vysílání v České republice.


Program konference
Program konference bude rozložen do tří samostatných bloků. Konference bude mít podobu panelových diskuzí s hosty Kulatého stolu a samozřejmě i s účastníky konference.
Stručná charakteristika diskuzních bloků:
BLOK I: Vypínání analogu ve středních a západních Čechách
Dne 30. září 2009 končí zemské analogové televizní vysílání v územní oblasti Plzeň, o měsíc později, 31. října 2009 v územní oblasti Praha. Jak jsou diváci v těchto regionech připraveni na přechod k digitálnímu televiznímu vysílání? Kde se dají čekat největší problémy a jak jednotlivé televize vyřešily otázku digitálních dokrývačů v místech, kam nedosáhne signál z velkých digitálních vysílačů?
BLOK II: HDTV jako běžný standard, nebo placená služba?
Televize ve vysokém rozlišení obrazu HDTV láká stále více diváků. Většina HD programů ale stále vysílá jako placená služba v kabelu a po satelitu. Dočkáme se volně šířeného HDTV v zemských televizních vysílačů? Pokud ano, na jak velkém území? Je HDTV budoucí běžný standard televizního vysílání, nebo zůstane spíše prémiovou, tedy placenou záležitostí?
BLOK III: Která vysílací platforma je pro HDTV nejlepší?
HDTV v České republice zavedli jako první operátoři digitální televize přes internetový protokol (IPTV). Později se přidali kabeloví a satelitní operátoři. Jako jediný provozovatel pozemních vysílačů testuje HDTV dlouhodobě Telefónica O2. Který způsob šíření signálu je pro HDTV nejlepší a přes který se tato služba dostane k největšímu počtu diváků? Vyplatí se HDTV vysílat pozemní cestou a když už, má jít o kódované placené programy nebo volně šířené stanice?


O zážitcích z minulé akce, kde NKS nebyla zastoupena a zejména o zákulisí a některých poněkud trapných podrazech...někdy později.(ale snad brzy) ..

Žádné komentáře: