pondělí 13. dubna 2009

Státní pomoc a veřejnoprávní média - konzultace k návrhu nových pravidel Evropské komise

V závěru letošního roku má Evropská komise v plánu dokončit a vydat modernizovaná pravidla pro tzv.“ Broadcasting Communication“. Již v původním akčním plánu Evropské Komise pro státní podpory z roku 2005 bylo oznámeno, že se Komise „znovu vrátí ke sdělení o používání pravidel státní podpory na veřejnoprávní vysílání“. Zvláště s rozvojem nových digitálních technologií a služeb podporovaných internetem se objevily nové problémy týkající se rozsahu činností veřejnoprávního vysílání.

V průběhu roku 2008 a 2009 uspořádala Komise několik veřejných konzultací týkajících se přezkumu sdělení EK o veřejnoprávním vysílání , původně z roku 2001.

Toto sdělení konsoliduje mj. také rozhodovací praxi Komise v oblasti státní podpory, a to na základě připomínek obdržených během veřejných konzultací. Rovněž objasňuje zásady, jimiž se Komise řídí při používání článku 87 a čl. 86 odst. 2 Smlouvy o ES, pokud jde o veřejné financování audiovizuálních služeb v odvětví vysílání, s přihlédnutím k vývoji na trhu a vývoji právních předpisů. Tímto sdělením není dotčeno uplatňování pravidel vnitřního trhu a základních svobod v oblasti vysílání.

V souladu s Amstrodamským protokolem se veřejnoprávní vysílací organizace nesmí apříklad podílet na činnostech, jež by vedly k nepřiměřenému narušení hospodářské soutěže a jež nejsou pro plnění poslání veřejné služby nezbytné. Například získání prémiového obsahu jako součásti celkového poslání veřejné služby veřejnoprávní vysílací organizace je obecně považováno za legitimní. K nepřiměřenému narušení trhu by však došlo, jestliže by veřejnoprávní vysílací organizace ponechávaly výlučná prémiová práva nevyužitá, aniž by na ně zavčasu a transparentním způsobem nabídly udělit sublicence.

Připomínky lze podávat do 8.května 2009.

PŘEDLOHA SDĚLENÍ KOMISE O POUŽITÍ PRAVIDEL STÁTNÍ PODPORY NA VEŘEJNOPRÁVNÍ VYSÍLÁNÍ

Žádné komentáře: