pondělí 27. dubna 2009

Naděje Rádia Wave zhasly se ZEKem

Vláda jako předkladatel dohodla stažení některých návrhů zákonů (pdf), které jsou v procesu schvalování v Poslanecké sněmovně. Mezi nimi je i návrh MPO - novela Zákona o el. komunikacích, ve kterém se upravují po shodě všech státních orgánů a regulátorů také ustanovení se vztahem k digitálnímu vysílání.

Součástí navrhovaných změn , které byly před druhým čtením úspěšně projednány Hospodářským výborem, jsou /resp.byly i některé poslanecké úpravy zákona o Českém rozhlasu (včetně možností pro další stanice ČRO-například Wave).

Zástupci ČRo již dříve projednávali systémové legislativní návrhy i v rámci diskuze na NKS k digitálnímu rozhlasovému vysílání.

V HV neprošly některé návrhy na zrušení části zákona ve vztahu k digitálnímu vysílání. V HV se před projednáním sešlo cca 100 pozměňovacích návrhů, od zítřka mělo být podle návrhu jednání na programu schůze PSP tzv. II.čtení zákona. Zákon již do konce zkráceného funkčního mandátu PSP nebude v Parlamentu jako vládní návrh projednáván.

Pro samotnou digitalizaci aktuálně z tohoto rozhodnutí nehrozí žádné zásadní problémy, ale ztíží se (resp. nevylepší sea nezjednoduší se ...) možnosti TV experimentů (například DVB-T2 ad.), stejně jako plnohodnotné a nelimitované zavádění HD vysílání či využití digitální dividendy. Oblast správy kmitočtového spektra by si v souladu s vládním návrhem, který v zásadách vznikl na podzim 2007, zasloužila "reformu" a především konsolidaci a zpřehlednění pravidel.

Žádné komentáře: