středa 14. ledna 2009

Příloha časopisu pro komunální sféru Obec a finance věnována digitalizaci

Rok 2008 jako významný krok k digitalizaci
12.1.2009 Sdělovací technika str. 6 Obec a finance - příloha
http://www.stech.cz/sqlcache/digipriloha.pdf

Rok 2008 byl z hlediska digitalizace rokem praktického naplnění pracně hledaného kompromisu při dokončení pravidel, která by umožnila překonání zablokované patové situace. Od legislativních problémů jsme se dostali k neméně lehkým, ale pro všechny aktivní hráče na digitálním trhu jistě příjemnějším starostem. Od poměrně úzce vymezené skupiny zainteresovaných odborníků jsme se přes politickou scénu posunuli do mnohonásobně širší digitální reality.
Po letech diskuzí, kongresů, plánů, kritiky, stížností, nářků i nadějí nastala doba, kdy se digitalizace dotýká již mnohem více skupin, firem a institucí. A konečně také, ve větší míře a se všemi pozitivními efekty, již mnohem větší skupiny diváků.
Rok 2008 znamenal v digitalizaci průlom i v tom, že se rozšířila spoluzodpovědnost a také, s koncem experimentální podoby vysílání, nastala doba poměrně značných investic ze strany mnoha subjektů. Od rukou státu, který nastavil pravidla pro přechodnou i budoucí digitální éru a dále, kromě dohledu nad dodržováním pravidel v rámci standardních mechanismů, se bude angažovat primárně ve prospěch diváků s asistencí a informační kampaní, se pomyslné žezlo digitalizace dostalo do rukou podnikatelských digitální tv subjektů. Prokázalo se též v praxi, a to mnohokrát a například i díky vrtulníkům instalujícím vysílací antény, značně viditelně, že nejde o až tak úplně jednoduchý projekt. Naopak, digitalizace je nelehký úkol, který stojí aktéry mnoho sil i nákladů s nutností řešit množství technických problémů. K těm patří, kromě předvídatelných věcí, také mnoho někdy až iracionálních problémů. V zásadě se však dá konstatovat, že všechny se za společné aktivity zúčastněných daří řešit a překonávat.
Od obecných záležitostí české digitalizace se posouváme ke zcela konkrétním, praktickým a spíše individuálním problémům. A s nimi, kromě informací a asistence, budou v některých případech muset pomáhat profesionální technici či firmy. Mnohdy se ukazuje značná zanedbanost mnohdy až historického vybavení, zejména u anténních systémů a s nimi spojených rozvodů. Končí také primární aktivita České televize jako průkopníka v ukončování analogového vysílání programu ČT2 ve prospěch rychlejší a kompaktnější stavby nových digitálních sítí a před námi všemi je první region, kde dojde k úplnému vypnutí všech dosavadních analogových programů, avšak výměnou za rozšířenou nabídku digitální, již^ dalšími novými programy.
Také diváci jsou již do digitalizace „namočeni" v tom nejlepším slova smyslu. Kromě až překvapivě vysoké úrovně informovanosti a znalosti věci, kdy jen necelá desetina nemá (nebo mnohdy možná i odmítá) dostatečné informace, se objevuje i zcela nový fenomén - rostoucí poptávka po příjmu digitálního vysílání a s tím žádosti o rychlejší digitalizaci, například i v časově odložených regionech. Nejen podle profesionálních průzkumů, ale i na základě osobní zkušenosti i přímých reakcí od spoluobčanů z mého bydliště, mám v podstatě jen pozitivní reakce a sleduji spokojenost s výsledkem digitalizace, včetně očekávání dalších kroků, které přinesou další digitální programy. Věřím, že nadcházející rok nebude tolik ve znamení postupující celosvětové ekonomické krize, ale v našem případě spíše ve znamení pokroku české digitalizace, která ještě nedávno vzhlížela s určitým obdivem až závistí k některým sousedním zemím. Nyní se situace obrací, naše řešení máme v rukou především my všichni a kromě dobrého pocitu z překonání všech mimořádných komplikací, které jsou subjektivně i objektivně naší zemi v oblasti digitalizace dány, si již nyní mnoho z nás užívá dosud jen slibovaných výhod digitalizace. V roce 2009 se počet diváků zemské digitální televize značně zvětší, už nyní jsme z hlediska územního pokrytí za polovinou a konec analogového vysílání stanovený na 11. 11. 2011 (s výjimkou 2 regionů; Zlínska a Jesenicka, kde bude analogové vysílání kvůli technickým problémům ukončeno až k 30. 6. 2012) se začíná blížit.

Žádné komentáře: