úterý 12. dubna 2016

Norská rozhlasová digitalizace znovu napadena u evropských orgánů



Norská rozhlasová digitalizace znovu napadena -  Evropský kontrolní úřad ESA (EFTA Surveillance Authority, ESA ) aktuálně řeší už tři případy možného porušení pravidel poskytování „státní podpory“ při postupu rozhlasové digitalizace v Norsku. Kromě již dříve prezentovaných aktů se objevila další nyní anonymní udání, která dorazila na podatelnu úřadu. 

ESA již dospěla k prvnímu obecnému závěru, že pravidla EU pro poskytování tzv. státní podpory byla porušena. Případ tak podle všeho směruje k dořešení u soudu. Poslední aktuální případ je možné dohledat i v uniklém dopise (PDF, s dodatečně zakrytými finančními náklady….) adresovaném norské ministryni pro průmysl a obchod Monice Mæland (PDF), která má odpovědět na stížnost na podmínky poskytnutých finančních prostředků a údajné porušení evropských zásad technologické neutrality. Podle evropských orgánů nebyla podpora mj. standardně oznámena v rámci EU a zemích sdružených v EFTA.

V případě, že ESA neobdrží uspokojivé vysvětlení od norské vlády, bude úřad pokračovat v zahájení formálního řízení proti norské vládě, které může skončit u soudu vč. povinnosti vrácení poskytnuté "nedovolené" podpory jejími příjemci. Vláda (kromě zmíněného ministerstva i Ministerstvo kultury, veřejnoprávní NRK i samotné komerční subjekty, které získaly výhody) má s řešením značné administrativní potíže a i proto požádala, aby ESA prodloužila lhůtu pro odpověď - do 29. dubna 2016.

Oznámení ESA (částečně "cenzurováno" norským  ministerstvem kultury)Dopis ESA norské vládě (bez příloh)
 

Žádné komentáře: