úterý 22. března 2011

Televize už je nezajímají....

Statistici chtějí při sčítání vědět, zda máte internet. Televize je už nezajímají

Začalo sčítání lidu. Autor: Filip Jandourek

Jakou máte národnost a jakého jste vyznání? Zdají se vám tyto otázky příliš intimní a nechcete na ně odpovídat? Nemusíte. Anebo si vyberte nové náboženství. Na Facebooku se už víc jak dvacet tisíc lidí přihlásilo k náboženství Jedi, což je fiktivní náboženství z Hvězdných válek.

Všechny ostatní kolonky vyplnit musíte, a to pravdivě. Už dávno ale nemusíme popisovat vybavení naší domácnosti. Jestli máme ledničku, televizor nebo auto už nikoho nezajímá.

„Uplatňovalo se to do roku 1991 a souviselo to v předchozím desetiletí zejména s plánovaným hospodářstvím, kdy se stát snažil zjistit určitou míru nasycenosti domácnosti nebo předměty. Snažil se podle toho také zjisti určité parametry životní úrovně, protože vybavenost domácností těmito předměty nebyla standardní,“ vysvětluje místopředseda Českého statistického úřadu Stanislav Drápal.

A dodává ještě jeden důvod: vlastnictví těchto předmětů už není ukazatelem životní úrovně. „V současné době už vycházíme z toho, že pokud se týče otázek na osobní automobil, televizor nebo mrazničku, tak že je dneska vlastní prakticky každá domácnost. Pokud dnes někdo nemá televizor, tak to není kvůli tomu, že by nebyl na trhu, ale je to spíš otázka filozofie a životních hodnot,“

Na rozdíl od minulých sčítání ale jedna otázka přibyla. Statistici chtějí vědět, jestli je vaše domácnost vybavena počítačem a jestli máte přístup k internetu. „Rozvoj informační společnosti je celosvětově poměrně novým fenoménem. Je novým i v podmínkách České republiky. A z této odpovědi lze například pro každou obec zjistit, kdo je schopen sledovat například webové stránky obecního či městského úřadu,“ dodal Drápal.

Žádné komentáře: