čtvrtek 4. března 2010

Kmitočty jako nedostatkové zboží předmětem veřejné konzultace.

Evropské strategie v pohybu ( a s novými termíny a daty).

V době množství různých strategií a vizí ( u nás pak i přirozeně v souvislosti s volební kampaní…) nezaostává ani EK/EU. Po Evropském Lisabonu s nedokončenou a ne zcela splněnou IT strategií 2010 („ambice dohnat a předehnat ostatní IT trhy..“) a její aktuální inovací
http://ec.europa.eu/information_society/events/ict/2010/index_en.htm,
(i2010 ), nezůstává pozadu ani EK v obecné hospodářské rovině.

Evropská komise totiž právě dnes oficiálně zahájila Strategii Evropa 2020, jež má dostat hospodářství EU z krize a připravit jej na další desetiletí. Více například zde

To co je významné pro digitální agendu, telekomunikace, ale i digitalizaci vysílání a další projekty, je taktéž dnes Evropskou komisí spuštěná konzultace o strategických prioritách v rámci programu EU pro politiku rádiového spektra na období let 2011–2015.

Jde o koncept přístupu k rádiovému spektru od telefonie a vysílání po dopravu a „vesmírné aplikace“ (citace z e zdrojů EK:-). Cílem obecně je dosažení přístupnosti služeb všem občanům EU ( a na všech místech..). Lepší využívání spektra by také mohlo podpořit evropské hospodářství, neboť zavádění rychlých bezdrátových služeb posílí podle EK (i podle mne) konkurenceschopnost a růst. Zástupci odvětví, spotřebitelé a ostatní zainteresované strany jsou nyní vyzývány, aby na konzultaci reagovali do 9. dubna. „Vrcholná schůzka o spektru“ na úrovni Komise a Evropského parlamentu, která projedná evropské priority v oblasti spektra, se pak uskuteční ve dnech 22.–23. března.

Komisařka odpovědná za digitální agendu Neelie Kroesová oficiálně uvedla: „Způsob, kterým využíváme rádiového spektra, má vliv na každodenní život občanů a podniků, a proto jim dáváme příležitost vyjádřit názor na to, jak bychom měli poskytnout přístup k tomuto nedostatkovému zdroji....“.

V listopadu 2009 se Evropský parlament a Rada rozhodly pozměnit telekomunikační předpisy EU a vyzvaly Komisi, aby navrhla víceletý program pro politiku rádiového spektra. Obecným cílem programu, vymezeným v revidovaných předpisech EU o telekomunikaci přijatých v loňském roce (MEMO/09/513) , je „stanovit politickou orientaci a cíle pro strategické plánování a harmonizaci využívání rádiového spektra“.

Dokument týkající se veřejné konzultace a informace o víceletém programu pro politiku rádiového spektra lze nalézt na této adrese:
http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/radio_spectrum/index_en.htm

Nový rámec pro elektronické komunikace:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32009L0140:CS:NOT

a již zmíněná vrcholná schůzka o spektru
http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/radio_spectrum/spectrum_summit_2010/index_en.htm


P.S. Když už píši o „Lisabonu“ , právě tam v příštím týdnu začíná DVB WORLD 2010, zejména o aktuálním pohybu a vývoji v aplikaci DVB-T. Více později… http://www.dvbworld.org/programme.htm

Žádné komentáře: