čtvrtek 4. března 2010

EK zahájila konzultace o budoucí univerzální službě v digitální éře

Evropská komise včera zahájila veřejnou konzultaci o tom, jak nejlépe zajistit, aby základní telekomunikační služby byly dostupné pro všechny občany EU. Stávající pravidla EU o závazcích v rámci tzv. univerzální služby v oblasti telekomunikací (donedávna : elektronických komunikací..) pocházejí z roku 2002 a v principu zaručují obyvatelům EU přístup k veřejným telefonním sítím a některým dalším službám, jako je například základní přístup na internet. Konzultace má ukázat, zda je tato pravidla a definice pro univerzální službu třeba aktualizovat i pro digitální věk, a zejména zda by se měly rozšířit i na širokopásmový přístup.

Podle výsledků diskuze se pak nová EK rozhodne, zda do konce roku 2010 předloží nové legislativní návrhy o závazcích univerzální služby v oblasti telekomunikací.
Konzultace potrvá do 7. května 2010. V současnosti je zahájen implementační proces se zaváděním v loni schváleného evropského „telekomunikačního balíčku“ do národních legislativ.

K tomu se v týdnu uskutečnil velmi zajímavý seminář MPO a ČAEK, za účasti premiéra, ministra průmyslu, předsedy a členů rady ČTÚ, MPO,ČAEK a dalších. Později se k akci ještě vrátím, za zmínku stojí společná shoda na snaze o přijetí minimalistických regulačních zásahů v rámci nastavených evropských pravidel. Teze projektu Digitální Česko 2010 by mely být k dispozici pro veřejnou diskuzi již v polovině března.

Podklady k veřejné konzultaci Komise včetně informace o veřejném slyšení jsou dostupné na adrese: http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/library/public_consult/index_en.htm

Konzultaci předcházelo prohlášení Evropské komise o univerzální službě před Evropským parlamentem během jednání o telekomunikačním balíč v roce 2009 ( MEMO/09/513 ) a druhá revize rozsahu univerzální služby v roce 2008 ( IP/08/1397 , MEMO/08/583 ) .

Žádné komentáře: