neděle 28. června 2009

Sedmá zpráva Evropské Komise o uplatňování směrnice 89/552/EHS „Televize bez hranic“ - vše v pořádku, do konce roku všude? nová pravidla

Nová Zpráva EK z konce června 2009 - V souladu s článkem 26 směrnice 89/552/EHS z roku1989 o koordinaci některých právních a správních předpisů členských států upravujících provozování televizního vysílání („Směrnice o televizi bez hranic“), předkládá EK pravidelné zprávy Evropskému parlamentu a dalším institucím o jejím plnění. Letos šlo o jednu z posledních zpráv (aktuální 7.zpráva se zabývá uplatňováním směrnice o televizi bez hranic v období 2007–2008, je vztažena k informacích z konce roku 2008).

Hlavním smyslem je popsat a analyzovat hlavní skutečnosti týkající se uplatňování směrnice o televizi bez hranic během referenčního období. Z diskuze nad novými podmínkami , zejména s postupem digitalizace , pak 11. prosince 2007 přijaly Rada a Parlament směrnici 2007/65/ES, která má být provedena nejpozději do 19. prosince 2009. ČR zatím příslušnou legislativní úpravu nepřijala, vláda návrh MK před časem i pod vlivem některých lobbistických a zájmových sdružení rozdílem jednoho hlasu odmítla. O zákulisí a spekulacích kolem této věci se nemíním zde rozepisovat...

Uvedená evropská směrnice vstoupila v platnost 19. prosince 2007 a zásadním způsobem změnila směrnici o televizi bez hranic. V té souvislosti se přejmenovala na „Směrnici o audiovizuálních mediálních službách“ (dále jen„SAMS“).

Aktuální zpráva mj. informuje o příznivých důsledcích pro spotřebitele souvislosti s uplatňování směrnice..... například některá řízení EK s členskými státy o nesplnění povinnosti v souvislosti s uplatňováním pravidel pro reklamu. Také plnění nových pravidel nejpozději od konce letošního roku bude i nadále sledováno a EK se jí bude zabývat v nadcházejících zprávách.

Text 7. Zprávy, předchozí jsou zde.

Žádné komentáře: