pátek 13. února 2009

Podle OPEN SOCIETY F. jsou čeké televize stále pod politickým tlakem

"Studie: televizní vysílání v ČR podléhá politickému tlaku
V České republice byla sice odblokována digitalizace TV vysílání, české televizní vysílání ale stále podléhá silnému tlaku politiků. Ve své studii to tvrdí Nadace otevřené společnosti (Open Society Foundation) a Institut otevřené společnosti (Open Society Institute).
Zpráva oceňuje, že v loňském roce začala vysílat první televize určená pro nastupující zemské digitální vysílání (zkráceně DVB-T) a další se připravovaly. Tato změna ale dosud příliš neovlivnila situaci na českém televizním trhu ani programovou nabídku široké veřejnosti.
Na českém televizním trhu tak podle studie stále schází zdravá konkurence. Čtyři celoplošné zemské kanály, tedy komerční Nova a Prima a dva veřejnoprávní kanály České televize, stále mají většinu diváků v zemi. "Reklamní průmysl se stále dožaduje větší konkurence, kterou by měly posléze zajistit nové digitální kanály," míní autoři studie.
Na druhou stranu se ale nezměnila legislativa upravující postavení Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, kterou by bylo podle studie potřebné změnit tak, aby více umožnila veřejnou účast na dohledu na TV vysílání.
Tyto problémy podle studie nicméně nezabránily pokroku, ke kterému v oblasti vysílání došlo. K pozitivním krokům patří podle studie mimo jiné to, že vysílací rada udělila licenci pro DVB-T síti regionálních TV stanic, která se zavázala věnovat obsah vysílání výhradně regionálním otázkám... ".

Žádné komentáře: