sobota 7. března 2015

Na analogovém ostrově nemůžete zůstat navždy...

Na analogovém ostrově nemůžete zůstat navždy, vzkazuje českým rádiím norský expert Jensen

 
Jedinou cestou k růstu je více vysílání, radí Jørn Erik JensenFoto: Andrea Filičková
Český rozhlas je kdykoli připraven přejít na digitální vysílání v režimu DAB. Kdy ale česká rádia plně zdigitalizují, jasné není.
Na pražském semináři o digitalizaci promluvil i norský specialista Jørn Erik Jensen z vedení Celosvětového fóra pro digitalizaci. 
„Potřebovali jsme, aby se digitalizace rozjela i v dalších zemích Evropy,“ vzpomněl v Ranním Plusu na počátky digitalizace rozhlasového vysílání před dvaceti lety Jensen. 
Teprve v roce 2011 se tým norských odborníků dočkal expertní zprávy z ministerstva o tom, jak ve věci digitalizace postupovat. 
V Norsku je analogové vysílání stále běžné, kompletní přechod na digitální vysílání je ale připraven. „Máme plán, že se tak stane v roce 2017. K tomu ale musíme splnit určitá kritéria,“ dodal. 
„Musíme mít stejné pokrytí jako FM, další podmínkou je, že nesmíme vypnout analog, dokud posluchačům nenabídneme více stanic, než mají teď. Jako norský veřejnoprávní rozhlas budeme místo tří stanic čtrnáct.“  

Jørn Erik Jensen při rozhovoru pro Plus - Foto: Jiří Hošna
Jørn Erik Jensen při rozhovoru pro Plus   Foto: Jiří Hošna

Mezi další podmínky přechodu na DAB je dostupnost vysílání v automobilech, kdy bude nutné starší vozy vybavit adaptéry. 
„Ústředním kritériem je publikum: musíme mít dost posluchačů, kteří digitální rádio už poslouchají, včetně těch, kteří poslouchají přes internet, smartphone, televizní přijímač, ale hlavně přes samotné DAB. A tam musíme mít 50% podíl,“ říká Jensen. 
Licence k analogovému vysílání České republice vyprší až v roce 2025. Co by mělo Česko udělat předtím, než se analog vypne? 
Podle experta je potřeba, aby veřejnoprávní média kooperovala se soukromými vysílateli, a všichni pochopili, že jedinou cestou k růstu je více vysílání. Pak bude i větší výnos z reklamy. 
„Na analogovém ostrově nemůžete zůstat navždy. Z určitého pohledu dává smysl dojit tuto krávu, dokud to jde, ale budoucnost je jinde, a to musí pochopit také politici,“ shrnul budoucnost radiového vysílání Jørn Erik Jensen. 

Žádné komentáře: