středa 19. listopadu 2014

Britský regulátor oficiálně podpořil uvolnění televizního pásma pro mobilní služby - televize ani diváky to příliš neohrozí, ale stát asi bude muset finančně přispět



Britský regulační orgán Ofcom ve svém oficiálním stanovisku podpořil uvolnění části televizníh kmitočtového pásma pro mobilní služby (pásmo 700MHz ). Učinil tak mj. jenom několik dnů po zveřejnění doporučení poradní skupiny Evropské komise  Radio Spectrum Policy Group (RSPG) na celoevropské úrovni, i když názor poradní skupiny ještě není definitivní.

Ofcom potvrdil, že je možné nalézt řešení pro přeplánování digitálních sítí por DVB-T vysílání bez významnějšího dopadu na dotčené subjekty a zejména na diváky. Regulátor současně předpokládá, že změna může probíhat i bez vynucení přejít na efektivnější standard DVB-T2 přenosu standardu.

Podle plánů nebudou  televize v DVB-T  moci používat spektrum mezi 694MHz a 790MHz. Bude ale zachováno celkem 6 digitálnmích multiplexů.
Podle operátora Arqiva  budou ale náklady na technické přesuny ve výši cca okolo 450 miliony liber.
Počet diváků, kteří budou muset přeladit své přijímače a vyměnit antény, se bude pohybovat  v celkovém počtu až 110 000 domácností. OFCOM zahájil jednání s vlůádou o možnosti finančních kompenzací.

Žádné komentáře: