pátek 9. prosince 2011

ČTÚ v zájmu snížení cen volání navrhuje OOP/1/XX.2011-Y

ČTÚ ve zveřejněném návrhu opatření obecné povahy č. OOP/1/XX.2011-Y (WORD) a k tomu spuštěné možnosti podávání připomínek usiluje o snížení cen mobilního volání u nás....


"....Úřad tak třeba uvádí, že výrazný pokles poplatků (tedy peněz, které si platí operátoři mezi sebou navzájem) se nijak výrazně nepromítl do koncových cen pro zákazníky. Tedy že operátoři sice mají výrazně nižší náklady, ceny ale příliš nesnížili.

Průměrná cena minuty volání na maloobchodním trhu loni klesla o téměř šest procent na 2,56 Kč za minutu. Letos klesla zhruba o desetinu. Mezioperátorský neboli terminační poplatek přitom loni klesl o 28 procent na 1,81 Kč a letos o dalších 33 procent.

"Úřad konstatuje, že mobilní operátoři neprovedli zcela odpovídající snížení maloobchodních cen volání s ohledem na snížení regulovaných cen," uvedli úředníci v návrhu nařízení.
Úřad sice potvrdil, že došlo k postupnému poklesu průměrné ceny za minutu volání, tempo poklesu se přes klesající náklady zpomalilo.
Podle úředníků tak na trhu nefunguje účinně hos

podářská soutěž. „Na trhu existují vysoké a trvalé překážky vstupu, trh nesměřuje k trvalé hospodářské soutěži a uplatňování práva hospodářské soutěže samo o sobě dostatečně neřeší dotčené selhání trhu," uvedl úřad."

http://www.novinky.cz/internet-a-pc/mobil/253101-ctu-si-posvitil-na-operatory-lidem-uctuji-o-20-procent-vice-nez-firmam.html?ref=stalo-se

Žádné komentáře: