pondělí 13. prosince 2010

Slovinci v referendu odmítli „odpolitizování“ veřejnoprávních médií v novém zákoně.

Slovinci odmítl nový mediální zákon, který vláda přijala letos a který měl „odpolitizovat“ veřejnoprávní média. Referendum, které proběhlo o víkendu, potvrdilo nesouhlas 72,6% obyvatel s navrženým systémem „omezení“ vlivu státu na veřejnoprávní média, 27,4% Slovinců bylo pro změnu zákona. Celé referendum ale nevyšlo, neboť se jej zúčastnilo jen 14,6% z cca 2 milionů obyvatel země.

Parlament schválil zákon v říjnu, ale opozice nesouhlasila s upozorněním, že by nová norma mj. umožnila „skrytou privatizaci“ vysílání včetně komercionalizace programu RTV (Radiotelevizija Slovenija).

Stávající zákon o státním rozhlase a televizi byl také předmětem celostátního referenda - v roce 2005, kdy jej potvrdila těsná většina platného referenda (50,3 procenta hlasů, při volební účasti 30,7 %). Tento zákon posunul postavení RTV poměrně pevně pod kontrolou vlády a parlamentu. Snaha o změnu tedy zatím nevyšla.

P.S. Na oficiální výsledky se ještě čeká, chybí sečtení hlasů ze zahraničí a asi ze dvou oblastí postižených povodněmi...na celkovém výsledku to ale již nic změnit nemůže. Po oznámení prvních odahů se rozproudila poměrně prudká debata, která bude podle všeho mít i "politické" důsledky...

Žádné komentáře: