středa 15. prosince 2010

"E-Government“ - Akční plán ( Evropský) a k tomu Evropská občanská iniciativa

Evropská komise dnes představila pětiletý akční plán pro "eGovernment" na roky 2011-2015.
Strategie stanoví konkrétní opatření a priority k zajištění efektivního přístupu k veřejným službám při uspokojivých nákladech na jejich realizaci. Po prvním prostudování se nedá ubránit spíše rozpačitému hodnocení poněkud formálním obsahem s množstvím !eurofrází“…

V komentářích se argumentuje mj. i tím, že pouze 42% „běžných“ obyvatel EU používalo v loňském roce on-line veřejné služby. Akční plán "eGovernment má za cíl zvýšení dostupnost a využití on-line veřejných služeb do roku 2015 pro 50% občanů EU. Plán rovněž klade za cíl učinit „veřejnou správu transparentnější ve prospěch občana“.

V zásadě o zvýšení a rozvoj elektronizace veřejné správy, podobně, jak je tomu i v případě ČR, a ve zjednodušení a redukci nadbytečných administrativních překážek.

Komise také v rámci rozvoje e-governmentu bude „spolupracovat s členskými státy, aby vyvinuly elektronické prostředky na podporu občanských iniciativ“ (přičemž jeden milion občanů EU může zasílat EK návrhy nových předpisů), jak je uvedeno v čl. 11 Smlouvy o EU - viz také dnešní rozhodnutí europoslanců (tzv.evropská občanská iniciativa - text přijatý EP dnes je zde - ve WORDU od strany 86).

Žádné komentáře: