čtvrtek 17. června 2010

Telekomunikace a ceny digitalizace TV v roce 2009 na webu ČTÚ, rozhodnutí o dividendě je "naspadnutí"

Po projednání na vládě v květnu 2010 byla v těchto dnech zveřejněna Výroční zpráva Českého telekomunikačního úřadu za rok 2009 , která je dána zákonem. Ve zprávě je část věnovaná pokroku digitalizace v ČR vč. legislativního rámce. V části o digitalizaci stojí za zmínku mj. i porovnání cen za šíření digitálního televizního terestrického vysílání, byť ve stručné podobě (strana 35 ad.). Celý dokument v pdf je zde..

Na ČTÚ probíhá dokončení aktualizované podoby nového dokumentu ke Správě kmitočtového spektra, který byl počátkem roku již předložen k veřejným připomínkám, a který spolu s dalšími strategickými dokumenty a plány na využití kmitočtů předurčí využití kmitočtového spektra včetně využití digitální dividendy. I přes rozdílné názory v oboru je zásadní rozhodnutí poměrně na blízku, jak ostatně informoval na dnešním setkání s novináři předseda rady ČTÚ Pavel Dvořák.
Platný Plán přidělení kmitočtových pásem (národní kmitočtová tabulka),vydaný po mnoha letech v inovované letos v dubnu po delší době vyhláškou 105/2010 Sb., podle § 150 odst. 2 zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích (ZEK), je zde

Vyhláška je národní aplikací Radiokomunikačního řádu Mezinárodní telekomunikační unie a stanoví kmitočtová pásma pro jednotlivé radiokomunikační služby a rádiová zařízení, obecné podmínky pro využívání kmitočtů, přejímá pojmy a definice stanovené v Radiokomunikačním řádu a změny přijaté na Světové radiokomunikační konferenci Mezinárodní telekomunikační unie v roce 2007. Dále plán stanoví technické vlastnosti vysílacích zařízení, postupy přidělování kmitočtů, vztahy mezi jednotlivými kategoriemi přidělení kmitočtových pásem radiokomunikačním službám a národní kmitočtovou tabulku přidělení pro Českou republiku.

Žádné komentáře: