sobota 4. října 2008

REFORMA: Britové vytvořili nové konvergované ministerstvo pro telekomunikace a vysílání

Britský ministerský předseda Gordon Brown i pod vlivem blížící se ekonomické krize rekonstruuje svůj kabinet. Kromě již medializované aktivity s povoláním eurokomisaře Mandelsona do vlády navrhl britský premiér i další poměrně radikální systémové a personální změny. Britský premiér Gordon Brown povolal v tomto týdnu do své vlády nynějšího evropského komisaře pro obchod Petera Mandelsona. Bude nově vytvořeno konvergované ministerstvo pro energetiku a klima a bude také vytvořen výbor pro ekonomické záležitosti, který bude sdružovat náměstky z jednotlivých ministerstev a bude řešit problémy související s nynější ekonomickou krizí.
Nově se posiluje obor telekomunikací i samotného broadcastingu. Nově vzniká Ministerstvo komunikací, technologií a vysílání ( Ministry for Communications, Technology and Broadcasting). Mění se tak dosavadní struktura a kompetence, které z velké části náležely ministerstvu kultury, médií a sportu. Na čelní pozici nového resortu by měl pracovat Stephen Carter, dřívější Chief Executive regulační instituce Ofcom, který bude patřit k nejmladším členům kabinetu. Zatím není jasné propojení a spolupráce s dosavadními ministerskými odbory, které se médii a telekomunikacemi zabývaly. James Purnell doposud zastával vysokou pozici s odpovědností za média v rámci resortu „culture secretary“ Tessy Jowellové, ale spolu s agendou cestovního ruchu. Na definitivní podobu nové sestavy britského kabinetu a přesné rozdělení kompetencí si ještě musíme počkat, ale již z útržků zpráv je zřejmé, že se britská vláda v rámci celkové reformy rozhodla posílit i odpovědnost za oblast médií a digitalizace.

P.S.
Například v Nizozemí je v současnosti poněkud sporné a rozporuplné rozdělení kompetencí, když ministr kultury má ve své gesci veřejnoprávní média a vysílání a komerční provozovatelé rozhlasu či televize "spadají" pod ministerstvo ekonomiky (Ministry for Economic Affairs), které má navíc "politický" dohled nad správou kmitočtového spektra.

Žádné komentáře: