středa 8. října 2008

Komise nepodpořila aktuální procedurální návrhy prezidenta Sarkozyho k úpravám v EP schváleného telekomunikačního balíčku.Rada ministrů jedná zítra.

O problému bude kromě EK jednat i rada resortních ministrů již zítra.

I když zvláštní tisková zpráva záhy po několikaminutovém umístění ze stránek EK zmizela, z informací přímo z EK vyplývá, že komise zatím odmítla písemný požadavek francouzského prezidenta na odmítnutí pozměňovacího návrhu k telekomunikačnímu balíčku pod číslem 138. Tento pozměňovací návrh byl po divoké diskuzi změněně těsně před hlasováním a to dokonce ústní formou. Hlasování nakonec proběhlo s velkou většinou 573 hlasů pro a jen 74 hlasů bylo proti. V zásadě jde o spor o aplikaci „souladu dílčího ustanovení z „balíčku“ s článkem 11 Listiny základních práv Evropské unie, o svobodě projevu a informací“.Komise se odkazuje i na fakt, že toto téma je podle ní důležitým vnitropolitickým diskuzním tématem ve Francii. EK nakonec žádost prezidenta Sarkozyho čistě formálně „vzala na vědomí“.

Procedura po rozhodnutí Evropského parlamentu, který schválil upravený "telekomunikační balíček", bude pokračovat v listopadu. 27.11.2008 , kdy se pod vedením Francie sejde Rada ministrů EU. Již zítra se ale v Lucemburku sejde Rada ministrů pro dopravu, telekomunikace a energetiku . Jednání bude pak pokračovat i v pátek.

Směrnice o předpisovém rámci, přístupu a o oprávnění pro sítě a služby elektronických telekomunikací byla schválena v Evropském parlamentu na hlasování 24. září 2008, při kterém plénum schválilo pozměňovací návrhy, jež by měly být provedeny v návrhu KOM(2007)697.
Návrh směrnice Evropského Parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice 2002/21/ES o společném předpisovém rámci pro sítě a služby elektronických komunikací, směrnice 2002/19/ES o přístupu k sítím elektronických komunikací a přiřazeným zařízením a o jejich vzájemném propojení a směrnice 2002/20/ES o oprávnění pro sítě a služby elektronických komunikací (KOM(2007)697 v konečném znění)

Texty pozměňovacích návrhů (celkem 167) jsou například zde.

Žádné komentáře: