sobota 27. září 2008

Také „digitální“ Slovensko v pohybu

I s ohledem na gradaci aktuálního dění kolem restartu české digitalizace a spuštění veřejnoprávního a následně i dalších komerčních multiplexů …zbývá méně času na sledování dění v zahraničí. Zajímavý je určité vývoj a poslední změny přechodu na digitální vysílání na Slovensku. Asi nejlépe je sledovat například digimedia.sk s aktuálními informacemi nebo na http://www.dvbt.sk/ či Medialne.sk. Pomohou i diskuze s kolegy ze Slovenska, se kterými je možné se kromě akcí ERU potkat i na mnoha domácích setkáních a konferencích.

Jde samozřejmě , stejně jako u nás i jinde, o komplikovaný proces. Z posledních událostí stojí za zmínku příklon k MPEG 4 a to jako součást výběrového řízení na provozování prvních dvou multiplexů, organizovaného slovenským telekomunikačním regulátorem ( Telekomunikačný úrad SR ). Zvláštní kapitolou , kromě zákona o digitalizaci, je mj. i role STV a například i aplikace nové legislativy k výběru koncesionářských poplatků. Původní očekávání se v praxi podle dostupných informací příliš nenaplňují, alespoň co do výše příjmu pro STV a tak je údajně připravena další žádost o podporu ze státního rozpočtu (pozn.výběr poplatků je podobně jako u nás vázán na připojení k el., ale z množstvím různých úlev, které jsou podle všeho dost možná i zneužívány). Mezitím pak stále probíhá soutěž na informační kampaň k digitalizaci.

Vzniká také řada "federálních" synergických projektů, především v oblasti satelitního vysílání.

Poslední změny zatím nemají finální výsledek, ale již v poměrně blízké době by zřejmě mohlo dojít k řadě strategických rozhodnutí s následnými praktickými kroky... Poslední změny však možná zaskočily i některé partnery v digitálním projektu, včetně výrobců, kteří je budou muset, budou-li změny dokončeny a dojde k jejich praktickému naplnění, zapracovat do svého marketingu. Zatím ale podle některých jejich zástupců nastává spíše doba (o)čeká(vá)ní. Pozitivní vývoj na Slovensku by určitě podpořil i postup přechodu v Čechách,například i v možnosti rozšířené nabídky v příhraničních oblastech i v kooperaci provozovatelů vysílání a dalších nebo odvozeně i při diskuzi k dividendě a dalším věcem.

P.S.
z diskuze o digitální zhůvěřilosti politiků a regulátorů..:
"...Môj názor je- digitalizácia v česku prebieha normálne,možno trošku pomalšie ako v iných krajinách,ale má to tam jednoducho zmysel..."

Žádné komentáře: