úterý 18. prosince 2012

ČR v Dubaji na WCIT 12 - žádná smlouva je lepší než špatná smlouva

ČESKÁ REPUBLIKA SE V DUBAJI NA SVĚTOVÉ KONFERENCI O MEZINÁRODNÍCH TELEKOMUNIKACÍCH POSTAVILA PROTI REGULACI INTERNETU. NA AKCI, KTERÁ SE USKUTEČNILA OD 3. DO 14. PROSINCE 2012 V DUBAJI VE SPOJENÝCH ARABSKÝCH EMIRÁTECH, ODMÍTLO ČESKO SPOLEČNĚ S DALŠÍMI 54 ZEMĚMI PODEPSAT MEZINÁRODNÍ TELEKOMUNIKAČNÍ ŘÁD (ITRs). TEN BYL VYTVOŘEN PŘED 24 LETY S CÍLEM NASTAVIT PRAVIDLA MEZINÁRODNÍHO TELEKOMUNIKAČNÍHO PROVOZU.


ITRs měl nastavit pravidla především telefonním hovorům a dalším telekomunikačním službám provozovaným telekomunikačními operátory, které byly ve vlastnictví jednotlivých států. Od té doby se v řadě zemí radikálně změnila situace na telekomunikačním trhu díky jeho liberalizaci, takže některé země – především z EU – navrhovaly jeho zrušení. Zejména rozvojové státy však na posledním zasedání nejvyššího rozhodovacího orgánu Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) v roce 2010 prosadily, aby došlo k revizi.


Zásadní rozpor se tak projevil hned na počátku dubajské konference, když odmítly západní státy jednat o internetu a o jeho správě, protože reálně hrozilo jejich přehlasování v otázkách přístupu k regulaci obsahu a vlády nad internetem. Pro jednání byla naopak Čína s Ruskem, stejně jako arabské a africké země, které jednoznačně prosazovaly státní dozor nad tímto médiem bez ohledu na to, že v současnosti je předmětem činnosti několika světových organizací (OSN, ICANN aj.) a mnohostranné spolupráce nejrůznějších subjektů (vládní i nevládní organizace, průmysl).


Text jednotlivých návrhů ustanovení ITRs se tak tvořil po náročných jednáních díky kompromisům na obou stranách. „Česká delegace, která v průběhu konference úzce spolupracovala zejména s delegací Velké Británie, zastává stanovisko, že žádná smlouva je lepší než špatná smlouva,“ řekla Annelies Vrbová, členka české národní delegace z odboru elektronických komunikací Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). „Dlouho jsme se snažili o kompromis, ale v určité chvíli již kompromis nebyl možný. Nepovedlo se nám nikomu zamezit přijetí nového textu, tak jsme jej alespoň nepodepsali. To, že z přítomných 151 zemí nepodepsalo 55 včetně ČR, počínaje nejvýznamnějšími jako USA, Kanada či Velká Británie, Polsko, Německo a Francie, je více než výmluvné,“ shrnula výsledek konference.


Více také na Lupě zde




Žádné komentáře: