sobota 5. března 2011

Eurokomisařka: Chci aby digitální rádio bylo v čele digitální revoluce

Víceprezidentka Evropské komise pro digitální agendu Neelie Kroesová veřejně podpořila digitalizaci rozhlasového vysílání. Alespoň tak je vykládán její projev na 20. výročním setkání asociace evropských rádií v Bruselu ( Association of European Radio AER).

Kroesová se věnovala obecně celé digitální agendě a pokroku v přechodu na digitální televizní vysílání a dalšímu využití uvolněných kmitočtů. Zvláštní část svého vystoupení věnovala rozhlasové digitalizaci. Snahou komisařky i EK bude v této oblasti sjednotit roztříštěné legislativní a právní podmínky v jednotlivých zemích a umožnění vzniku jednotného kompatibilního evropského trhu.

Zatím i podle komisařky mají lidé dostatek informací o výhodách digitalizace jako takové, ale o digitálním rozhlasu vědí málo nebo téměř vůbec. Komisařka rovněž připomněla, že v jiných ICT oborech Evropa našla společný koncept, včetně technologické harmonizace, ale v případě digitálního rozhlasu se každá ze zemí vydávali vlastní cestou, která většinou dospěla do slepé uličky nebo v lepším případě do fáze stagnace. Kroesová podpořila aktuální tendenci aplikovat kompatibilitu systémů v nových přístrojích (DAB, DAB+, DMB).

EK by neměla podle všech dosavadních vyjádření táhnout celou proceduru, ale jen vytvořit podmínky. O žádné přímé či finanční podpoře se neuvažuje.

Žádné komentáře: