sobota 19. února 2011

Digitální dividenda po česku, už brzy

Vláda ČR dne 26. ledna 2011 projednala a schválila materiál Postup ČTÚ při správě vybraných částí rádiového spektra se zaměřením na podporu poskytování mobilních služeb vysokorychlostního přístupu. Vláda v rámci tohoto materiálu schválila určení kmitočtů digitální dividendy v ČR od ledna 2012 pro celoplošné poskytování mobilních služeb vysokorychlostního přístupu k Internetu. Vláda souhlasila se záměrem ČTÚ provést výběrové řízení na držitele přídělů kmitočtů formou aukce. ČTÚ bude veřejně diskutovat konkrétní kritéria účasti ve výběrovém řízení i podmínky budoucího využití nabízených kmitočtů.

Schválený text je zde

V materiálu „Postup ČTÚ při správě vybraných částí rádiového spektra se zaměřením na podporu poskytování služeb vysokorychlostního přístupu v období do roku 2012“ předložil ČTÚ vládě České republiky ucelenou informaci o postupu při přidělení významného rozsahu kmitočtů v současné době již uvolněných v pásmu 1800 MHz (1710–1785/1805–1880 MHz) v pásmu 2,6 GHz (2500–2690 MHz), a dále kmitočtů v pásmu 800 MHz (790–862 MHz), které budou uvolněny v souvislosti s procesem přechodu na zemské digitální televizní vysílání (tzv. Digitální dividenda).

a) určení kmitočtů v pásmu 790–862 MHz (Digitální dividenda) pro poskytování služeb elektronických komunikací vysokorychlostního přístupu, a to od 1. ledna 2012.
b) provedení výběrového řízení formou aukce (dále jen „aukce“), v jehož rámci budou nabídnuty kmitočty z pásma 790–862 MHz (Digitální dividenda), pásma 1800 MHz a kmitočty z pásma 2,6 GHz.

Uvedeným postupem bude zájemcům zpřístupněno k využití rádiové spektrum v úhrnném rozsahu 300 MHz pro rozvoj nových služeb elektronických komunikací zejména mobilního charakteru poskytovaných prostřednictvím celoplošných rádiových vysokorychlostních sítí.
Nabídkou ucelených úseků z dotčených kmitočtových pásem budou vytvořeny podmínky pro technologickou inovaci. To bude mít významně pozitivní vliv na prohloubení hospodářské soutěže v oblasti mobilních služeb s dopadem na celý trh elektronických komunikací, což ve svém důsledku bude znamenat přínos pro koncové uživatele. Postup výběrového řízení (aukce) se bude řídit podmínkami, které budou zákonu o elektronických komunikacích upraveny v rámci jeho připravované „implementační“ novely.

V přijatém usnesení k předloženému materiálu vláda schválila navržený postup ČTÚ ve správě kmitočtů ve vybraných částech rádiového spektra s podporou poskytování služeb vysokorychlostního přístupu a současně také schválila navržené určení kmitočtů v pásmu 790–862 MHz (Digitální dividenda) pro poskytování služeb elektronických komunikací vysokorychlostního přístupu, a to od 1. ledna 2012.

Vláda dále uložila ministru průmyslu a obchodu, aby ve spolupráci s předsedou Rady ČTÚ zajistil zohlednění schváleného určení kmitočtů Digitální dividendy při realizaci státní politiky Digitální Česko. Předsedovi Rady ČTÚ vláda uložila zahájit proces výběrového řízení podle schváleného postupu do 3 měsíců ode dne účinnosti zákona, kterým bude ČTÚ umožněno provádět výběrové řízení formou aukce, tj. od účinnosti implementační novely zákona o elektronických komunikacích. ČTÚ předpokládá, že návrh podmínek aukce bude před vyhlášením výběrového řízení (aukce) předložen k veřejné konzultaci.

Žádné komentáře: