pátek 8. ledna 2010

Británie zahajuje reálné přípravy na „ broadbandovou daň“

Britská vláda zahájila 12-týdenní konzultace k návrhu nové daně na financování investice do superrychlého širokopásmového připojení. Plán by měl být dotažen ještě do parlamentních voleb letos v květnu. Jde o součást komplexního projektu Digital Britain Agenda, kterou připravili zástupci současné vlády. Proti návrhům je Konzervativní strana, která oznámila, že v případě svého vítězství ve volbách bude projekt revidovat.

Jde mj. o vytvoření tzv. broadbandového fondu (1.60 mld.$), což by v praxi znamenalo zvýšení poplatku za pevné linky ve výši 50 pencí…Cílem je zvýšit konkurenceschopnost země a konkrétně dosažení limitu 90% obyvatelstva v roce 2017 se superrychlých internetovým připojením (Širokopásmové připojení rychlostí 50 Mb a více ). Pokud by nedošlo ke spuštění projektu, očekávané soukromé investice by podle vlády přinesly broadband v požadované rychlosti jen pro maximálně tak 70% obyvatel a vzdálenější či ekonomikcy slabší oblasti by zůstaly „izolovány“.

Podle dostupných dat z OFCOMU má dnes asi 2/3 Britů internet, z toho asi 10% má připojení o rychlosti 8Mb/sekundu.

Strategické plány v ČR jsou aktivně dokončovány, o inovovaném a aktualizovaném plánu na Národní broadbanovou strategii ČR (pracovní příspěvek MPO - Nová digitální strategie pro ČR - "Digitální Česko") se bude možné dozvědět například na akci Sdělovací techniky – DIGITÁLNÍ Milníky- 19.ledna.

Žádné komentáře: