pondělí 30. srpna 2010

TV NOVA ukončí televizní analog na Ústecku

Od úterní půlnoci končí zemské analogové televizní vysílání v části severních a severozápadních Čech. Konkrétně na Ústecku a Chomutovsku skončí všechny velké analogové televizní vysílače. Televize Nova ukončí vysílání i některých analogových dokrývačů.

Analogový signál televize Nova se v noci na 1. září zcela odmlčí na ústecké Bukové hoře (kanál 12) a také na chomutovské Jedlové hoře (kanál 21). Nova si většinu dokrývačů v místech, kde se vypínaly hlavní analogové vysílače, ponechala. Ne tak nyní. Rozloučit se s analogovým vysíláním budou muset diváci dokrývače Most (kanál 7), Teplice (kanál 6) a Ústí nad Labem – Všebořice (kanál 39).


Nevypnou se pouze malé několikawattové analogové dokrývače na Děčínsku (kvůli povodním), podobně jako v případě ČT. TV NOVA informovala rovněž o přeladění na Karlovarsku.

Více také v Televizních novinách TV NOVA 30.8. od 19,30.(předposlední zpráva , před sportem)


"divák bohužel umí přepínat..."

" divák je víc vybíravý. Naučil se pracovat s dálkovým ovládáním. Bohužel. Pozná kvalitu, nenechá se omámit marketingovou kampaní..." (Petr Dvořák pro Týden)

Aktuálně ze statistik za včerejšek - NOVA 1,336 milionu diváků : Prima 1,142 milionu (průměrná sledovanost). Po hodině diváci ve většině přepnuli na Primu (via Mediaresearch + digizone).

Uvidíme jak šanci na změnu programového monotypu uchopí další televize a jak diváci "nebudou podléhat marketingovým kampaním"....

pátek 27. srpna 2010

Kampaň i analog jdou na Ústecku do finále

S blížícím se koncem analogového TV vysílání v územní oblasti Ústí nad Labem graduje finální fáze informační kampaně. Pro diváky, kteří nechávají dořešení přechodu na poslední chvíli nebo až po skutečném vypnutí , ale i pro diváky z jiných oblastí, kde koncem srpna dochází ke změnám ve vysílání (například i v související Karlovarské oblasti s přeladěním v síti 2) bude bezplatná telefonní linka 800 90 60 30 k dispozici kromě standardního provozu i o nadcházejícím víkendu a také další víkend po 31.8.

Běžný provoz v pracovních dnech, od 8:00 do 19:00, je rozšířen i na víkendy před a po vypnutí analogového vysílání. Infolinka tedy bude navíc v provozu o víkendech 28. - 29. 8. a 4. - 5. 9. 2010. Od 8:00 do 19:00, stejně jako v pracovní dny, budou operátoři infolinky připraveni zodpovídat dotazy a podávat informace k digitalizaci televizního vysílání a vypínání zemského analogového televizního vysílání.

Kromě vypnutí zemského analogového televizního vysílání v územní oblasti Ústí nad Labem, dojde v noci z 31. 8. na 1. 9. také k přeladění kanálu digitálního multiplexu 2 z vysílačů Klínovec a Zelená hora (Změna se týká vysílačů velkého výkonu Ústí nad Labem - Buková hora a Chomutov - Jedlová hora. Zároveň dojde také ke změně kanálu již běžícího digitálního vysílání multiplexu 2 z vysílačů Cheb - Zelená hora a Jáchymov - Klínovec. Přechodný kanál 66 zde bude nahrazen definitivním kanálem 35. ). K tomu probíhá zejména v srpnu i speciální podpůrná kampaň NKS, včetně PR, komunikace s dotčenými orgány nebo například i specializovanými a odbornými firmami. Upraven byl mj. také web se zdůrazněním aktuálních změn.

Od spuštění linky využilo její služby již více než 47 tisíc volajících, z toho přes 10 tisíc v roce 2010.


http://www.ct24.cz/media/99993-divaci-na-ustecku-prejdou-na-digitalni-vysilani/

čtvrtek 26. srpna 2010

Zlín jede digitálně, zatím MUX 1

Dnes v 15, hodin byl zahájen technický provoz vysílačů Tlustá Hora a Zlín-Ploštiny, které zajišťují provoz veřejnoprávního multiplexu 1 (vysílat bude na 33. kanálu), dříve než bylo půvdoně plánováno. Další dva multiplexy s komerčními TV budou zprovozňovány během příštího roku, analogové vysílání skončí v dané oblasti jako poslední v ČR a to v červnu 2012 - pokud i ostatní televize nevyužijí možnost značných finančních úspor a nabídky státních orgánů na významné zkrácení termínů. Diváci jsou ve větší míře připraveni již dnes a díky ČT mohou začít využívat všechny výhody digitalizace.

středa 25. srpna 2010

Čína plánuje sloučit všech 1000 rozhlasových a TV sítí do sítě jediné, státní

Čína plánuje sloučit všech téměř 1.000 regionálních rozhlasových a televizních sítí do sítě jediné – celostátní kabelové. Státní správa rozhlasu, filmu a televize (SARFT) dnes oznámila, že nová státní společnost bude vytvořena do konce roku a bude expandovat do i do sféry mobilní televize a on-line videa. Zatím není přesně známo, zda do nové sítě bude včleněna i hlavní čínská státní televize CCTV.

Podle čínského tisku bude „nová společnost moci lépe využít nové technologie“…Startovní investice by neměla přesáhnout výše 12 mld USD.

V současné době je v Německu asi 2.700 online rozhlasových stanic

S dalším rozšířením širokopásmového připojení k internetu v Německu se současně výrazně zvýšil i počet online rozhlasových stanic. Do konce dubna 2010 jich bylo podle statistik už kolem 2700 , tzn. asi o 700 více než v roce 2009. Dnes je přibližně polovina všech online rozhlasových stanic k dispozici i v mobilních telefonech. Čtyři pětiny německých online rozhlasových stanic jsou k dispozici pouze na internetu.

Podle statistik poslouchá přibližně asi 11 milionů Němců online rádio alespoň příležitostně. Zatímco FM radia jsou zapnuta hlavně v dopoledních hodinách, online radio je ve středu posluchačského zájmu ve večerních hodinách.

Více například na www.webradiomonitor.de (studie v plném znění jsou zpoplatněny).

NKS informovala vládu o digitalizaci

Vláda dnes na svém jednání projednala Mimořádné zprávy NKS před nejbližším vypínáním analogu. Materiály budou standardně jako všechny další materiály k dispozici na webu NKS.
-----
4. Mimořádná zpráva Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v České republice - Vypnutí zemského analogového televizního vysílání z vysílačů velkého výkonu v územní oblasti Brno město 30. září 2010
č.j. 842/10
Předkládá: místopředseda vlády a ministr vnitra


5. Mimořádná zpráva Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v České republice - Vypnutí zemského analogového televizního vysílání z vysílačů velkého výkonu v územní oblasti Ústí nad Labem 31. srpna 2010
č.j. 841/10
Předkládá: místopředseda vlády a ministr vnitra

Dokrytí sítě 2 na Ústecku

TZ: České Radiokomunikace spustí na konci srpna 2010 další digitální dokrývače pro druhý DVB-T multiplex. Od září budou v provozu digitální dokrývače v regionu Ústecka a v pohraniční oblasti. Nové dokrývače budou zprovozněny v Ústí nad Labem, Děčíně, ve Velkém Šenově a ve Šluknově. České Radiokomunikace spouští dokrývače na základě požadavků svých zákazníků a po důkladném změření pokrytí daného území digitálním signálem.


Dokrývač v Ústí nad L. je umístěn v lokalitě Vaňov, v Děčíně se nachází na Popovickém vrchu, ve Velkém Šenově na Ječném vrchu a ve Šluknově je situován v lokalitě Vrch Pytlák. Programy druhého multiplexu budou šířeny na 58. kanále a primárním zdrojem všech těchto dokrývačů je ústecký vysílač Buková hora. Nově spuštěný multiplex 2 obsahuje programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima COOL a TV Barrandov.


Dokrytí sítě ČT je zde

Týden do vypnutí analogu v Ústí

Včera proběhla tiskovka v Ústí nad Labem týden před koncem analogu v celé dotčené územní oblasti. Podle všech dostupných zpráv a informací jsou diváci na tento krok v drtivé většině připraveni (i díky dlouhému souběhu digitálu s analogem) a připraveny jsou všechny klíčové prvky a projekty informační kampaně -mj. prodloužený a rozšířený víkendový provoz infolinky 800906030 víkend před a po vypnutí.




Velké vysílače v Ústeckém kraji za týden skoncují s analogem (ČTK)

V úterý 31. srpna definitivně skončí analogové televizní vysílání v Ústeckém kraji. Nahradí ho vysílání digitální. Jak na něj přejít, to vám od středy 25. srpna budeme radit na Českém rozhlase Sever. Seriál o digitalizaci vysíláme ve všední den i o víkendu vždy v 8:55, v repríze v 17:55. Všechny jeho díly najdete už teď ZDE.


Ústí nad Labem - Od půlnoci 31. srpna budou vysílače Buková a Jedlová hora šířit v Ústeckém kraji pouze digitální televizní signál. Analogové vysílání zůstane na přechodnou dobu zachováno jen na dvaadvaceti místech, která byla postižena záplavami.

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/210411000140824-udalosti-v-regionech-praha/obsah/124314-vysilace-v-usteckem-kraji-prestanou-posledniho-srpna-sirit-analogovy-signal/

Semináře pro osoby se zdravotním postižením:
30.8.2010 od 17:00 Most Svaz neslyšících a nedoslýchavých ČR K. H. Borovského 1853,
434 01 Most

S koncem léta přichází opravdový digitální šrumec, analog rychle mizí...

Východní Čechy

České Radiokomunikace spustí na konci srpna 2010 pozemní digitální vysílání komerčních multiplexů 2 a 3 z trutnovské Černé hory. Pro obyvatele Podkrkonoší se tímto krokem zpřístupní programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima COOL, TV Barrandov, Z1 a Public TV.

Vysílání multiplexu 2 z Černé hory bude spuštěno na kanále 61 a jeho spuštěním se zvýší dostupnost pozemního multiplexu 2 na 80 % populace České republiky. Multiplex 3 bude vysílat na 60. kanále a rozšíří pokrytí třetího multiplexu na 71 % obyvatel

Z vysílače Černá Hora dosáhne signál obou komerčních multiplexů do celé oblasti Krkonoš, Podkrkonoší až k Hradci Králové, Pardubicím a dokonce pokryje i část středních Čech. Vysílání multiplexu 2 a 3 tady bude dostupné rok poté, co zde zahájil vysílání veřejnoprávní multiplex 1. K vypnutí analogu v tomto regionu by podle Technického plánu přechodu mělo dojít v červnu 2011.

Spuštěním digitálního vysílání z Černé hory se zvýší počet vysílačů pro vysílání multiplexu 2 již na 20 a v MUX 3 to bude 11. vysílač.


ÚO PLzeň ( + část Karlovarska , Ústecka Středních Čech)

Televizní vysílače Cheb - Zelená Hora a Jáchymov - Klínovec patří do územní oblasti Plzeň, ve které došlo k vypnutí zemského analogového televizního vysílání již 30. 9. 2009. Digitální multiplex 2 z těchto vysílačů je však nyní vysílán na dočasném 66. kanálu, neboť na finálním 35. kanálu zatím vysílá stále ještě analogově ČT1 z vysílače Chomutov - Jedlová hora. Ten totiž patří do územní oblasti Ústí nad Labem, ve které dojde k vypnutí zemského analogového televizního vysílání k 31. 8. 2010. Vypnutím se uvolní kmitočet pro přeladění Multiplexu 2 ze Zelené Hory a Klínovce z dočasného 66. kanálu na finální 35. kanál.


Územní oblast Ústí nad Labem

ČRA spustí na konci srpna 2010 další digitální dokrývače pro druhý DVB-T multiplex. Od září budou v provozu digitální dokrývače v regionu Ústecka a v pohraniční oblasti. Nové dokrývače budou zprovozněny v Ústí nad Labem, Děčíně, ve Velkém Šenově a ve Šluknově. České Radiokomunikace spouští dokrývače na základě požadavků svých zákazníků a po důkladném změření pokrytí daného území digitálním signálem.

Dokrývač v Ústí nad L. je umístěn v lokalitě Vaňov, v Děčíně se nachází na Popovickém vrchu, ve Velkém Šenově na Ječném vrchu a ve Šluknově je situován v lokalitě Vrch Pytlák. Programy druhého multiplexu budou šířeny na 58. kanále a primárním zdrojem všech těchto dokrývačů je ústecký vysílač Buková hora. Nově spuštěný multiplex 2 obsahuje programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima COOL a TV Barrandov.

Malé vysílače v územní oblasti Ústí nad Labem
Digitální opakovače v provozu od cca 31.8.

MPX kanál výkon polarizace
Ústí nad L. - Vaňov 1 33 10 W horizontální
2 58 10 W horizontální
Děčín – Popovický vrch 1 33 20 W horizontální
2 58 20 W horizontální
Šluknov – vrch Pytlák 1 33 20 W horizontální
2 58 20 W horizontální
Velký Šenov – Ječný vrch 1 33 10 W horizontální
2 58 10 W horizontální

Analogové vysílače ČT připravené k vypnutí 31.8. vysílají též piktogram a informační lištu
Název vysílače Program Kanál Okres
Bělá pod Bezdězem ČT2 52 Mladá Boleslav
Bílina ČT1 30 Teplice
Bílina ČT2 42 Teplice
Český Jiřetín ČT2 40 Most
Děčín – Bělá ČT2 24 Děčín
Děčín – Březiny ČT2 30 Děčín
Krásný Les ČT1 37 Ústí nad Labem
Mikulov ČT1 29 Teplice
Mikulov ČT2 45 Teplice
Most ČT1 28 Most
Obrnice ČT2 42 Most
Olšinky ČT2 44 Ústí nad Labem
Petrovice ČT1 30 Ústí nad Labem
Prostřední Žleb ČT2 43 Děčín
Trmice ČT2 60 Ústí nad Labem
Ústí nad Labem – Brná ČT1 39 Ústí nad Labem
Ústí nad Labem – Brná ČT2 43 Ústí nad Labem
Ústí nad Labem – Všebořice ČT1 30 Ústí nad Labem
Ústí nad Labem – Všebořice ČT2 42 Ústí nad Labem


Analogové vysílače ČT v povodňových oblastech připravené k vypnutí 31.8., které zůstanou dále v provozu , některé díky zdrojovému příjmu z vypínaného vysílače velkého výkonu
vysílají též piktogram a informační lištu i když nebudou vypnuty (malé výkony v řádu WATTů)

Název vysílače Program Kanál Okres Územní oblast
Benešov nad Ploučnicí ČT2 42 Děčín Ústí nad Labem
Česká Kamenice ČT1 25 Děčín Ústí nad Labem
Česká Kamenice ČT2 41 Děčín Ústí nad Labem
Dolní Poustevna ČT1 37 Děčín Ústí nad Labem
Františkov nad Ploučnicí ČT2 49 Děčín Ústí nad Labem
Huntířov ČT2 59 Děčín Ústí nad Labem
Jetřichovice ČT2 44 Děčín Ústí nad Labem
Jindřichovice pod Smrkem ČT1 53 Liberec Trutnov
Kamenický Šenov ČT2 47 Česká Lípa Ústí nad Labem
Kytlice ČT1 36 Děčín Ústí nad Labem
Kytlice ČT2 42 Děčín Ústí nad Labem
Kytlice – Mlýny ČT1 31 Děčín Ústí nad Labem
Malá Veleň ČT2 51 Děčín Ústí nad Labem
Mikulášovice ČT2 47 Děčín Ústí nad Labem
Modrá ČT1 36 Děčín Ústí nad Labem
Modrá ČT2 44 Děčín Ústí nad Labem
Nová Oleška ČT2 22 Děčín Ústí nad Labem
Prysk ČT2 45 Česká Lípa Ústí nad Labem
Ryjice ČT1 24 Ústí nad Labem Ústí nad Labem
Ryjice ČT2 41 Ústí nad Labem Ústí nad Labem
Velké Březno ČT2 25 Ústí nad Labem Ústí nad Labem
Žandov ČT2 56 Česká Lípa Ústí nad Labem


Analogové vysílače TV Prima připravené k vypnutí 31.8.
BÍLINA 45
ČESKÁ KAMENICE 44
DĚČÍN 47
KYTLICE-MLÝNY 60
MALÁ VELEŇ 53
MIMOŇ 28
MOST-ŠIROKÝ VRCH 47
TEPLICE 43
ÚSTÍ NAD LABEM-NEŠTĚMICE 1 47
ÚSTÍ NAD LABEM-NEŠTĚMICE 2 47
ÚSTÍ NAD LABEM-KLÍŠE 47
ÚSTÍ NAD LABEM-BRNÁ 25
VELKÉ BŘEZNO 42

Zlín

Digitální vysílání veřejnoprávních televizí začne na Zlínsku už koncem srpna. Vysílače Valašské Klobouky a Zlín-Ploštiny měly začít šířit digitální signál až na podzim, nakonec ale budou vysílat už od 31. srpna.Další dva multiplexy, zahrnující komerční televize, budou zprovozňovány během příštího roku, analogové vysílání skončí v červnu 2012. Základní síť digitálního vysílání bude díky tomu hotova o měsíc dřív. První multiplex zahrnuje kanály ČT1, ČT2, ČT4 a ČT24 a všechny stanice Českého rozhlasu. Vysílat bude na 33. kanálu.

ÚO České Budějovice
České Radiokomunikace na konci července spustily digitální dokrývač pro multiplex 2 v Jincích u Příbrami. Po spuštění dokrývače uskutečnily České Radiokomunikace řadu měření a z důvodu zajištění lepšího pokrytí digitálním signálem se po dohodách se zákazníky rozhodly změnit polarizaci dokrývače z aktuální horizontální na vertikální. Tento krok povede ke zvýšení vyzářeného výkonu, a tím se zlepší pokrytí DVB-T signálem v oblasti Brd.


ÚO Jeseník – Praděd

Od 1.října začne šířit digitální signál veřejnoprávních televizí i vysílač na Pradědu, poslední chybějící silný vysílač v Česku.

Zdroj: ČTÚ, ČRa, ČT, TV Prima ad.

čtvrtek 19. srpna 2010

ASO Ústí nad Labem

Tisková konference k PŘECHODU NA DIGITÁLNÍ TELEVIZNÍ VYSÍLÁNÍ
V ÚZEMNÍ OBLASTI ÚSTÍ NAD LABEM "týden před vypnutím" proběhne za účasti NKS, ČTÚ,ČT a ČRa a dalších v úterý 24. 8. 2010 ve 13:00 na Krajském úřadu v Ústí nad Labem.

Ve středu 25.srpna projedná vláda Zprávu NKS k ASO v Ústí, a současně i Zprávu k územní oblasti Brno (ASO 30.9.2010).

středa 18. srpna 2010

Analogová tma se blíží na Ústecko i Brněnsko, dořeší se i „Jedlák“

Digitalizace je v plném proudu a i když je mnohými považována za již bezproblémovou, práce kolem dokončení celého procesu je a bude ještě hodně. Paradoxně se nyní dostáváme s digitalizací do oblastí s největším počtem obyvatel a současně při tom klesají výdaje na kampaň i na všechny s tím spojené projekty. Pravdou ale je, že dosavadní intenzivní informační i jiné snažení znamená významný náskok i pro dosud digitalizaci „vzdálené“ regiony a jejich obyvatele. Reálnou komplikací jsou zjevně nyní zbytečné časové prodlevy, které kromě diváků podle mého názoru škodí i těm subjektům, které za ně donedávna tak silně lobbovali.



Kromě již známých ASO termínů pro vysílače velkého výkonu a k tomu vrcholící informační kampaň se v nadcházejících dnech budou řešit i některé další vysílače. Sice s určitým zpožděním proti předchozím úvahám a jednáním, ale nakonec po dohodě všech dotčených subjektů dojde i za podpory NKS koncem srpna k vypnutí TV vysílače programu ČT1 na Jedlové hoře (Chomutov) na kanálu. č.35. Pak po přerušení kvůli technologickým úpravám a kvůli přeladění, dojde ke změně u MUXU 2 z dosud využívaného 66.kanálu na definitivní a již volný 35. kanál. V návaznosti na to budou provedeny potřebné technologické změny na digitálních opakovačích navazujících na uvedené hlavní vysílače (Aš, Mariánské Lázně, Kraslice, Karlovy Vary, Rotava). Výsledkem by mělo být mj. i poměrně výrazné zlepšení kvality signálu, vše další vč. podrobností v následujících dnech.

P.S. foto z aktuálních seminářů NKS pro osoby se zdravotním postižením ve vypínaných oblastech – srpen 2010.

pátek 13. srpna 2010

Maďarsko kromě změn ve veřejnoprávním vysílání mění zásadně i celý systém regulace TV i telekomunikací

Na základě již odsouhlaseného ( a prezidentem podepsaného) zákona dochází kromě úprav postavení veřejnoprávních médií a jejich právní a strukturální transformaci na bázi neziskového subjektu - Public Service Foundation (V Maďarsku se od roku 2002 neplatí koncesionářské poplatky) také k zásadním změnám v systému regulace, resp. postavení maďarských regulačních orgánů.

Dochází ke sloučení Národní telekomunikační rady (NHH) s dosavadní mediální rada radou (ORTT).

Vzniká nový konvergovaný regulátor - the National Media and Telecommunications Authority (NMHH). Annamária Szalaiová, bývalá členka ORTT, se pak oficiálně stala hlavou NMHH (11. srpna), a v této funkci dle zákona zůstane po dobu devíti let.

Společný webový rozcestník zatím vede ještě k původnímu telco regulátorovi The National Communications Authority Hungary (NCAH) a k původní mediální radě (ORTT), ale změny budou poměrně razantní. Již dnes je jasné, že nový regulátor bude kmitočty udělovat primárně na základě komerčních aukcí (jako první v pásmu 450 MHz) a bude i mnoho dalších změn - podrobnosti později.

Změny zákona byly schváleny parlamentem 22. července 2010. Změny se týkají například i maďarské tiskové agentury (MTI).

Opozice změny neschvaluje a podle mých informací se bude obracet se stížností na Ústavní soud.

čtvrtek 12. srpna 2010

Maďarská mediální rada odmítla „přátelské“ řešení sporu kolem odebrání kmitočtů úspěšným rádiím a přidělení jiným..

Maďarská mediální rada ORTT nedávno poměrně kontroverzně rozhodla o ukončení vysílání dosud mimořádně úspěšných a oblíbených maďarských komerčních rozhlasových stanic Danubius a Slager (které mají zahraniční vlastníky). Nedávné soudní rozhodnutí o zastavení tohoto licenčního řízení ORTT o udělení kmitočtů pro rozhlasové vysílání (pro projekty rádií Advenio a FM1) potvrdil nyní i odvolací soud, přesto tamní mediální rada zatím nehodlá věc napravit a čeká s dovoláním k Nejvyššímu soudu na obrat v celé kauze.

Mezitím hrozí mj. i mezinárodní arbitrážní žaloby ze strany zahraničních vlastníků rozhlasových stanic, které rozhodnutím rady „přišli o možnost vysílat dosud mimořádně úspěšné komerční stanice, museli propustit zaměstnance a vyčíslují další škody v souvislosti s ochranou investic“. Rada je zahraničními provozovateli i řadou médií podezírána z rozhodování na základě politických vlivů.

Soud rozhodl mj. o tom, že podle Rady vítězné nabídky měly být ještě před rozhodováním samým podle zákona vyřazeny. „Je třeba však říci, že chuť k navrácení licence se s časem snižuje. V každém případě budeme usilovat o přiměřenou a spravedlivou náhradu za protiprávní jednání ORTT. Rada ORTT jednala nečestně a diskriminačně proti oběma rádiím (Danubius a Slager)“, řekl mimo jiné zástupce jednoho z vlastníků Michael McNutt (šéf Radio Danubius) maďarským médiím. V rozhovorech pak také doplnil: „Rozhodně nejsme 'neúspěšní břídilové' jak se nepřímo vyjádřili někteří současní nejvyšší představitelé státu a na ně napojení komentátoři...“

Jedním ze silných právních nástrojů je využití oficiálního veřejného vyjádření předsedy rady, který po rozhodnutí ORTT z této funkce na protest odstoupil.

středa 11. srpna 2010

Vláda k reklamě na ČT dle návrhu senátorů neutrální

Vláda dnes na svém jednání zaujala k senátnímu návrhu na pokračování reklamy ve vysílání ČT "neutrální stanovisko". Návrh plánuje využít prostředky na Fond kinematografie, Fond kultury a digitalizaci archívu.

12. Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 483/1991 Sb., o České televizi, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk č. 27)
č.j. 801/10
Předkládá: ministr spravedlnosti a předseda Legislativní rady vlády

Výsledek jednání: neutrální stanovisko

úterý 10. srpna 2010

ČR kandiduje do Rady ITU ,"nejvyššího" světového telekomunikačního orgánu

Jak informovalo MPO bude ČR na základě usnesení vlády opět usilovat o místo v Radě ITU (Kandidaturu oznámí ČR na příštím zasedání Konference vládních zmocněnců -KVZ, které proběhne 4. — 22. října 2010 v mexické Guadalajaře)

KVZ, na kterém se o konečném složení rady rozhodne, je vrcholným orgánem ITU ( sdružuje 191 členských států z celého světa a koná se jednou za 4 roky). Konference stanovuje zásady pro plnění poslání ITU, schvaluje návrhy na úpravu základních dokumentů Unie, přijímá rozpočet na následující čtyřleté období a schvaluje uzavírání dohod s jinými organizacemi.

V období mezi dvěma konferencemi řídí záležitosti ITU Rada složená ze zástupců 5 světových regionů. Kromě členů Rady volí KVZ generálního tajemníka ITU, jeho zástupce, ředitele úřadů jednotlivých sektorů ITU a členy Výboru pro Radiokomunikační řád (RRB).

Česká republika je zařazena do světového regionu C (státy střední a východní Evropy a severní Asie) a do Rady ITU byla pravidelně volena od roku 1998.
Například v roce 2006

Digitalizace uprostřed léta

I když jsou prázdniny, digitalizace běží na plné obrátky, zejména nyní před vypnutím analogu na Ústecku a v září pak v územní oblasti Brno město. Kampaň přechází do finální podoby, v jejímž rámci se pak mj. 24.srpna uskuteční tiskovka přímo v Ústí. Další pozornost se po ASO 31.8. se ještě více přesune na Brněnsko, kde analog končí definitivně 30.září. Ve středu zájmu diváků je i zrychlení analogového konce vysílání ČT spolu s dřívějšíám spuštění posledních klíčových vysílačů velkého výkonu na Moravě.

Mezitím probíhají i další jednání a přípravy na nadcházející etapy. Vláda například již ve středu projedná svůj postoj k senátnímu návrhu na prodloužení reklamy. Zatím obecně v dotčených mediálních kruzích je až na konkurenční subjekty v podstatě shoda na dalším, byť limitovaném vysílání reklamy na ČT – možná už menší shoda pak může být nad využitím výnosů z reklamy, to bude asi klíčovým diskuzním tématem v PSP a na dalších stupních projednávání (schůze PSP by k tomu měla začít asi v polovině října, pokud se plány nezmění).

Nyní se v rámci NKS a ČT řeší i rozpočet digitalizace na další roky až do léta 2012, vše silně poznamenané poměrně výrazným propadem dosavadních příjmů z reklamy, ze kterých jsou financovány mandatorní výdaje i informační kampaň nebo podporuje výstavba veřejnoprávního multiplexu. Návrh úsporného rozpočtu na roky 2011-2012 by měla následně schvalovat vláda. Jinak je ve hře stálá nabídka komerčním televizím na značných finančních úsporách díky možnosti urychlení celého přechodu včetně zkrácení kampaně i dlouhých souběhů, na počátku požadovaných právě televizemi.
Kolem digitalizace budou pokračovat i odborné diskuze. Technická skupina NKS řeší problematiku HD vysílání a technických aspektů využití standardu DVB-T2. Počátkem října (7.10. v Brně) proběhne další kolo tradičních Digitálních milníků, záhy pak opět tradiční pražská Teleinformatika a další akce. V mediální a telekomunikační branži se také dějí změny, i když zatím spíše prezentované formou novinářských „spekulací“. K těm patří například v médiích zmiňované (avšak dotčenými subjekty nepotvrzené) plánované majetkové přesuny na poli distribuce signálu nebo právní spory a žaloby mezi některými účastníky stejně jako v případě některých ne nevýznamných televizí a jejich změn programů ad. Více a podrobně později.

čtvrtek 5. srpna 2010

Britský regulátor údajně používá statistické triky ve prospěch digitálního rozhlasu v DABu

Grant Goddard, nezávislý londýnský mediální analytik, říká ve svém blogu mj. i to, že britský regulátor Ofcom používá profesionální statistické triky a selektivní přístup k informacím na podporu prosazování digitálního rozhlasu v systému DAB, jehož nástup (respektive konec rozhlasového analogu) nedávno poněkud zvolnila... nová britská vláda.

Jde o reakci na letos v červenci poprvé OFCOMem publikovaný Report k digitálnímu rozhlasu ve VB - Digital Radio Report zde v pdf

Kritika na blogu je pak tady

Reklama ve veřejnoprávních televizích v Evropě postupně končí, přicházejí daně.

EK schválila financování médií veřejné služby i ze státního rozpočtu, souhlas získala Francie i Španělsko.

Evropská komise schválila inovovaný mechanismus financování francouzské veřejnoprávní televize France Télévisions (FT), který je podle EK v souladu s pravidly Evropské unie pro státní podporu. Na základě tohoto mechanismu obdrží France Télévisions podíl z příjmů z poplatků (viz již dříve Komisí schválený zákon z 2005) a současně i dotace ze státního rozpočtu. Tento princip byl schválen výměnou za postupnou redukci reklamy na veřejnoprávních obrazovkách až do úplného zrušení reklamy na konci roku 2011(zákon ze dne 5. března 2009 o audiovizuální komunikaci a nových veřejnoprávních službách..). Již dnes je vysílání reklamy omezeno.

Po podrobném šetření dospěla Komise k závěru, že opatření je v souladu s pravidly pro státní podporu pro veřejné vysílání. V komentáři k rozhodnutí EK sdělil viceprezident pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia mj., že: "Státní náhrada nákladů na veřejnou službou je dovolena za předpokladu pevného definování veřejné služby a při zachování spravedlivé hospodářské soutěže mezi veřejným a soukromým sektorem…“ Pravdou je, že nějaký čas trvala i „domácí“ diskuze o tom, jak FT nahradit finanční příjem z vysílání reklamy, který představoval 25% až 30% z ročního příjmu France Télévisions před „reformou“.

Zákon poskytuje finanční náhradu za odstranění reklamy, která představovala 25% až 30% z ročního příjmu France Télévisions před reformou. France Télévisions je největší francouzská audiovizuální skupina a zahrnuje kanály: France 2, France 3, Francie 4, Francie 5, Francie Ô a Radio France Outremer.

Komise rovněž přijala podobné rozhodnutí o Španělsku. EK zahájila formální vyšetřovací řízení podle pravidel státní podpory EU v případě španělské RTVE v prosinci 2009. Španělsko zruší reklamu a další obchodní aktivity veřejnoprávní RTVE a tento zdroj příjmů nahrazuje daněmi od nových televizních a telekomunikačních operátorů. Komise měla pochybnosti o slučitelnosti nových daní s právem EU, zejména pravidla týkající se sítí elektronických komunikací a služeb.

Daně jsou nově zdrojem příjmu pro RTVE :
- daň pro provozovatele vysílání za nekódované komerční TV vysílání (3%) a pay-TV vysílání (1,5%)
- 0,9% daň z tržeb provozovatelů sítí elektronických komunikací,
- 80%podíl z již existujících poplatků za využívání rádiového spektra, a to až do maximální výše € 330 milionů EUR.