neděle 30. srpna 2009

Asijské standardy pro digitální TV dobývají Jižní Ameriku, DVB- T přitom sklízí úspěchy v Asii.

Argentina v uplynulém týdnu podepsala dohodu o přijetí japonského technologického standardu pro digitální televizní vysílání - Integrated Services Digital Broadcasting (ISDB). Jde tak o další jihoamerickou zemi, kde slaví úspěch japonská technologie, a to i přes fakt, že v roce 1998 si Argentina vybrala americký standard ATSC. Nikdy ale nedošlo k jeho aplikaci. Nakonec bylo toto dřívější rozhodnutí zrušeno.

Na druhé straně kontinentu je ale naopak úspěšný "evropský" projekt DVB-T. Po dalších zemích v Asii, které již rozhodly o využití DVB-T, přicházejí další. V závěru srpna pak například ministr hromadných sdělovacích prostředků a informačních věcí pan Anura Priyadharshana Yapa obdržel souhlas od vlády o přijetí standardu DVB-T pro televizní vysílání na Srí Lance. Cílem je plné zavedení digitálního pozemního televizního vysílání na Srí Lance do roku 2015. Vláda za tímto účelem schválila rovněž přidělení dotace 150 milionů rupií (1,3 milionu dolarů) na příští rok.

pátek 28. srpna 2009

AKCE listopad 2009

Teleinformatika 2009
10. ročník odborné konference o elektronických komunikacích, informatice a podnikání

23. - 24. 11. 2009
Betlémská kaple, Kongresové centrum Praha

Akce říjen 2009

Digitální milníky 2009
Konference 5.10.2009 v Brně (pdf)

Akce září 2009

Ve čtvrtek 24. září 2009 se od 9 hodin uskuteční v hotelu Jalta v Praze již sedmý Kulatý stůl o digitalizaci (http://konference.digizone.cz) s podtitulem HDTV – něco navíc, nebo budoucí standard televizního vysílání? Odborné konference o digitalizaci od roku 2006 pravidelně pořádá server DigiZone.cz.

Program dopoledního setkání bude postaven na třech základních tématech. První blok se bude věnovat pokračujícímu vypínání analogu v mimopražských regionech, ke kterému dojde na konci září a října 2009 (Plzeňský, Karlovarský a Středočeský kraj). Druhá část diskuze se zaměří na otázky týkající se vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV). Poslední blok konference bude v tomto tématu pokračovat, avšak z pohledu posouzení, která platforma je pro vysílání HDTV nejvhodnější. Zájemci o účast na konferenci se mohou registrovat prostřednictvím webového formuláře na stránkách akce.

„Přechod na digitální televizní vysílání je již v podstatě naplánovaný a nečekají nás v něm už žádná velká překvapení. Provozovatelé neterestrických vysílacích platforem a hlavně výrobci a prodejci digitálních televizních přijímačů se proto soustředí na další technologickou novinku, kterou je televize ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV),“ vysvětluje šéfredaktor serveru DigiZone.cz Jan Potůček tematické zaměření podzimního Kulatého stolu. „Budeme si klást otázku, zda se HDTV stane běžným vysílacím standardem, nebo zůstane něčím navíc, za co si budou muset diváci připlácet,“ dodává.
Mezi řečníky a panelisty VII. Kulatého stolu serveru DigiZone.cz se objeví například Petr Dvořák, generální ředitel televize Nova, Ondřej Zach, programový ředitel HBO Central Europe, Rudolf Pop, technický ředitel České televize, Kamil Levinský, ředitel úseku transformací České Radiokomunikace, či Zdeněk Duspiva, předseda Národní koordinační skupiny pro digitalizaci televizního vysílání v České republice.


Program konference
Program konference bude rozložen do tří samostatných bloků. Konference bude mít podobu panelových diskuzí s hosty Kulatého stolu a samozřejmě i s účastníky konference.
Stručná charakteristika diskuzních bloků:
BLOK I: Vypínání analogu ve středních a západních Čechách
Dne 30. září 2009 končí zemské analogové televizní vysílání v územní oblasti Plzeň, o měsíc později, 31. října 2009 v územní oblasti Praha. Jak jsou diváci v těchto regionech připraveni na přechod k digitálnímu televiznímu vysílání? Kde se dají čekat největší problémy a jak jednotlivé televize vyřešily otázku digitálních dokrývačů v místech, kam nedosáhne signál z velkých digitálních vysílačů?
BLOK II: HDTV jako běžný standard, nebo placená služba?
Televize ve vysokém rozlišení obrazu HDTV láká stále více diváků. Většina HD programů ale stále vysílá jako placená služba v kabelu a po satelitu. Dočkáme se volně šířeného HDTV v zemských televizních vysílačů? Pokud ano, na jak velkém území? Je HDTV budoucí běžný standard televizního vysílání, nebo zůstane spíše prémiovou, tedy placenou záležitostí?
BLOK III: Která vysílací platforma je pro HDTV nejlepší?
HDTV v České republice zavedli jako první operátoři digitální televize přes internetový protokol (IPTV). Později se přidali kabeloví a satelitní operátoři. Jako jediný provozovatel pozemních vysílačů testuje HDTV dlouhodobě Telefónica O2. Který způsob šíření signálu je pro HDTV nejlepší a přes který se tato služba dostane k největšímu počtu diváků? Vyplatí se HDTV vysílat pozemní cestou a když už, má jít o kódované placené programy nebo volně šířené stanice?


O zážitcích z minulé akce, kde NKS nebyla zastoupena a zejména o zákulisí a některých poněkud trapných podrazech...někdy později.(ale snad brzy) ..

Další fáze dánské televizní digitalizace otevírá prostor pro neprofitní subjekty.

Dánský regulační orgán pro média vydal 220 nových licencí pro digitální televizní k vysílání v systému DVB-T. Jde o systémové rozhodnutí, které přiděluje licence asociativním subjektům a neprofitním organizacím (výběr proběhl z více než 300 projektů).

K podmínkám patří zahájení vysílání již 1.listopadu tohoto roku, kdy končí televizní analog.
Licencované organizace budou moci vysílat 20 hodin denně na v rámci 1. multiplexu (MUX1), který se jinak používá tamní veřejnoprávní televize. 15 licencí bylo vydáno pro celoplošné pokrytí a dalších 205 pro vysílání v osmi regionálních oblastí. Celoplošné programy budou zaměřené mj. životní prostředí, vysílání pro ženy, pro seniory a pro etnické skupiny + regionální projekty.

V roce 2010 budou licencované organizace moci čerpat státní finanční podporu až do výše 270.038 DK- dánských korun (€ 36.300). Finanční podpora bude čerpána z licenčního účtu, kde jsou deponovány licenční poplatky. Celkem je na neprofitní televizní vysílání v DVB-T v příštím roce připraveno € 3.5 milionů EUR.

Dánsko je tak druhá evropská země po Norsku, která dává prostor asociativním a projektům neprofitních organizací.

P.S. V českých podmínkách jsem se alespoň v době mého působení v RRTV aktivně účastnil diskuzí na podobným systémem pro oblast rozhlasového vysílání, zatím i nadále musí zájemci o vysílání z řad neziskové a občanské sféry vytvářen a zakládat komerční subjekty pro vstup do licenčních řízení…

čtvrtek 27. srpna 2009

Nová evropská iniciativa spojuje sílu internetu s digitální televizí

Konsorcium evropských lídrů televizního průmyslu dnes oznámilo spuštění projektu " Hybrid Broadcast Broadband TV " nebo také "HbbTV.

Základním cílem je harmonizace vysílání a širokopásmového internetu, které distribuují zprávy, informace a zábavu ke svým uživatelům prostřednictvím televize a set-top-boxy s volitelným internetovým připojením.

K hlavních aktivním subjektům projektu patří například Canal+, France Televisions and TF1, German research institute Institut für Rundfunktechnik, sat. operátor SES ASTRA nebo providři ANT či OpenTV. Úplný seznam společností, včetně výrobců spotřební elektroniky ad. lze nalézt na http://www.hbbtv.org/.

Implementace projektu HbbTV v Německu budou vystaveny na nadcházející výstavě IFA 2009 v Berlíně v rámci prezentací veřejnoprávních ARD a ZDF. HbbTV je projekt s technologiemi podporující využití HD teletextu a interaktivní služby HD.

neděle 23. srpna 2009

V Estonsku soupeří za účasti politiků komerční a veřejnoprávní televize

Estonská koaliční vláda chce zrušit roční daňové licenční poplatky soukromým televizním kanálům Kanal2 a TV3, podle některých místních médií jde o lobbisticky podpořený krok před nadcházejícími komunálními volbami. Zatím tyto dva TV kanály zaplatily 25 milionů EEK (US $ 2,283 milionů) „výměnou“ za to, že veřejnoprávní stanice nevysílají reklamu (ETV). Prostředky ale nepřichází přímo do ETV, ale do státního rozpočtu. Stát před časem navíc v souvislosti s ekonomickými potížemi omezil rozpočet veřejnoprávního rozhlasu a televize. (Zdroj: Baltic Business News)

Finsko: Rozhodnutí o financování YLE je „na spadnutí“.

Finská ministryně komunikací Suvi Lindén předložila vládě úpravu financování veřejnoprávních médií (YLE). Nový zákon o rozhlasovém a televizním vysílání finské firmy se připravuje na základě návrhů podaných v pracovní skupině.
O návrhu by se mělo rozhodnout po víkendu, přesto pokračuje diskuze, zda by tak zásadní rozhodnutí neměla učinit až další vláda s plným časovým mandátem a po větší diskuzi s dotčenými resorty.

Zkušenosti s DAB+ v Austrálii

Austrálie je jen jednou z řady zemí , kde se nyní zavádějí digitální rozhlasové služby založené na systému DAB +, patří však k výrazným marketingovým podporovatelům celého procesu. Jde o to, že na na rozdíl od většiny dalších "digitálních" států je v Austráli v čele projektu reálně sektor komerčních rádií (samozřejmě i ve spolupráci s veřejnoprávním vysílatelem). Zájmy soukormých rádií v australské digitalizace prezentuje asociace Commercial Radio Australia .

Pro zájmce přikládám odkaz na prezentaci prezidentky sdružení Joan Warnerové z letošního léta (pdf).

sobota 22. srpna 2009

Audiovizuální směrnice jde do Parlamentu „devadesátkou“

Po pondělním souhlasu vlády byl již finální text návrhu zákona o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání zveřejněn v plném znění na webu PSP a bylo mu již přiděleno číslo tisku. Návrhovatel (MK) uspěl ve vládě i s návrhem na zrychlené projednávání pouze v "jednom čtení". O dalším postupu rozhodne organizační výbor PSP při přípravě programu již tak naplněné poslední schůze PSP a nakonec sami poslanci na jednání od 8.září 2009.

Sněmovní tisk 894 - vládní návrh zákona o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání - EU
· Vláda předložila sněmovně návrh zákona 20. 8. 2009.
Zástupce navrhovatele: ministr kultury.
Návrh zákona se připravuje k rozeslání poslancům jako sněmovní tisk 894/0.
Navrhovatel navrhl sněmovně projednávání návrhu zákona tak, aby sněmovna s ním mohla vyslovit souhlas již v prvém čtení (§ 90 odstavec 2 zákona č. 90/1995 Sb, o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů).


http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=5&T=894

Text návrhu zákona, schválený s úpravami na podruhé vládou, je zde.

Zajímavá je i Rozdílová tabulka k návrhu zákona o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání a o změně některých zákonů (zákon o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání) s legislativou ES

Vláda z legislativních důvodů odmítla původní doplnění textu o jinak konsensuální návrh změn dalších zákonů, které by zjednodušily další postup v digitalizaci (dílčí novela ZEKu), včetně upřesnění a výrazné zjednodušení finanční podpory komerčních i veřejnoprávních vysílatelů při řešení možných problémů s dokrýváním území digitálním signálem.

čtvrtek 20. srpna 2009

Óčko odešlo na satelit kvůli hrozícímu monopolu, říká šéf televize

"...Hudební televize Óčko od začátku srpna není v set top boxech pro příjem digitálního signálu. O diváky ale podle ředitele Jiřího Balvína nepřišla: "Přes satelit máme lepší pokrytí, má ho čím dál víc lidí." Balvín se nebojí ani konkurence zahraničních nebo nových televizí...

A v čem je problém?
Cena za toto pokrytí by se nám zvýšila o sto procent oproti původní dohodě. To je pro televize, jako jsou Óčko, Z1, Public a další, smrtící. Zvlášť dnes, v době krize. Navíc u nás nastal obrovský boom alternativních příjmů signálu - satelity, IPTV, internet, kabel....

...Jak vám CDG vysvětlil, že mění plány a pokryje sto procent území?
Prý je to požadavek ČRa, s kterými sdílejí vysílače. Měl vzniknout trh, alternativa, ale vzniká monopol. A CDG se bez radiokomunikací nehne, tak dejme frekvence někomu, kdo vybuduje náhradní síť. O tom uvažuje Česká televize.

Nehrají ve vazalství CDG a ČRa roli silní hráči na televizním trhu Nova a Prima?
Je to možné, nemohu to vyloučit. Bylo by to ale krátkozraké. My a další jsme tematické televize, které velkým nemůžou konkurovat. Nova i Prima si udrží pozici ať vysílají, co vysílají. To, že se zmenšuje divácká obec, to je věc vaší mladé generace, za to nemůžou malé televize..."

více na idnes

pondělí 17. srpna 2009

MK s návrhem transpozice Audiovizuální směrnice ve vládě uspělo

Návrh Min.kultury na transpozici evropské směrnice o audiovizuálních službách dnes vláda schválila a ještě v září by ji mohl před "konečným" termínem EU schválit i český Parlament.

Návrh zákona o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání a o změně některých zákonů (zákon o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání) č.j. 423/09

úterý 11. srpna 2009

Audiovizuální zákon jde potřetí do vlády

Těsně před koncem mandátu Poslanecké sněmovny je přichystána ke schválení ve vládě a následnému projednání transpozice evropské směrnice , která mění český mediální zákon. Návrh zákona o audiovizuálních službách již nestihla projednat Topolánkova vláda, upravený text pak vláda Jana Fischera před několika týdny zamítla,nyní je upravený návrh opět zařazen na jednání vlády:

Návrh zákona o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání a o změně některých zákonů (zákon o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání)
č.j. 423/09

Předkládá: ministr kultury

středa 5. srpna 2009

Dnes na ČRo Plzeň o digitalizaci (+ záznam)

Záznam je zde

http://www.rozhlas.cz/radionaprani/archiv/?p_po=1345

ČRo Plzeň živě: Co vás zajímá

Panáček jménem DigiBoy je maskotem české digitalizace - Autor:Národní koordinační skupina

Na konci září dojde v Plzeňském a Karlovarském kraji k vypnutí analogového televizního signálu. Co je potřeba k přechodu na digitální vysílání? Co musíte udělat, abyste i nadále mohli sledovat vaše oblíbené televizní programy? Odpovědi na tyto otázky se dozvíte ve středečním diskusním pořadu Co vás zajímá. Prostor dostanou také telefonické dotazy posluchačů.

Pořad Co vás zajímá začíná po zprávách V 18 hodin.(Pavel Dvořák ČTÚ, Duspiva NKS , Hanuš ČT, Hamáček ČRA)